Jose Manuel Barroso: România ar trebui să fie un membru Schengen. Cred că ar îmbunătăţi securitatea Europei

Fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso consideră că România ar trebui să fie membră a spațiului Schengen, deoarece acest lucru ar îmbunătăți securitatea Europei.

29 ian. 2016, 17:07
Jose Manuel Barroso: România ar trebui să fie un membru Schengen. Cred că ar îmbunătăţi securitatea Europei

Când eram la conducerea Comisiei, deja spuneam că România era pregătită să devină membru Schengen, am spus-o inclusiv la Consiliul European, în fața tuturor liderilor Uniunii Europene, Președintele dvs. la acel moment, președintele Băsescu era acolo și poate ține minte. Pentru că erau, după cum știți, niște dubii din partea unor state membre și am spus inclusiv că, din punctul meu de vedere, România era mai bine pregătită decât niște membri actuali ai Schengen să fie în Schengen. Astfel, nu văd niciun motiv să-mi schimb opinia de atunci, desigur, însă, nu am acum cele mai noi informații despre situație, dar mie mi se pare că România ar trebui să fie un membru Schengen. Cred că ar îmbunătăți, nu afecta, securitatea Europei”, a afirmat Barroso într-o conferință de presă susținută vineri la Timișoara.

Citeşte şi: Barroso: Este în interesul României să adere la zona euro, atunci când va fi pregătită

Fostul șef al executivului european a subliniat că și-ar dori ca România să fie primită cât mai repede în Schengen, scrie Agerpres.

„Vreau să fiu foarte sincer, înțeleg de asemenea că dată fiind înfruntarea provocărilor actuale privind refugiații, migrația ilegală, guvernele Uniunii Europene probabil sunt acum mai prudente sau reticente în această privință. Aceasta este analiza mea, opinia mea, dar cu toată sinceritatea nu pot vorbi de o dată exactă. Îmi doresc să fie mai devreme și nu mai târziu, pentru că știu că este o aspirație a multora din România”, a afirmat Barroso.