Joseph Daul (PPE) cere să se vorbească şi despre socialiştii români, slovaci sau maltezi, nu doar despre Viktor Orban

Publicat: Miercuri, 19 Septembrie 2018 21:15 // Actualizat: Miercuri, 19 Septembrie 2018 21:15 // Sursa: romaniatv.net

Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European (PPE), a declarat miercuri că o eventuală excludere din PPE a partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban nu va fi uşor de realizat şi că va încerca în continuare să discute cu acesta din urmă, Daul criticând totodată că în chestiunea statului de drept se vorbeşte numai despre Orban, nu şi despre socialiştii din ţări precum Malta, Slovacia sau România, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Foto: epp.eu

'Despre Viktor Orban vorbim mereu şi vom vorbi astăzi din nou cu el. Nu este uşor. O ştim cu toţii', a răspuns Joseph Daul la Salzburg, la sosirea la reuniunea PPE de dinaintea summitului european informal.

El a reacţionat astfel după ce a fost întrebat de un jurnalist dacă la această întâlnire a popularilor europeni va fi discutată şi eventuala excludere a Fidesz din PPE, după ce Parlamentul European a cerut Comisiei Europene cu o săptămână în urmă să iniţieze procedura articolului 7 din Tratatul UE, estimând că în Ungaria există un risc de încălcare 'gravă şi persistentă' a valorilor UE, inclusiv a statului de drept.

'Mereu am spus că presa nu mă poate obliga să-l exclud pe Viktor Orban. Avem democraţie în partidul nostru (PPE), avem stat de drept, libertate şi reguli', a completat Daul răspunsul dat.

Totuşi, el a apreciat că procesul lansat de Parlamentul European împotriva Ungariei trebuie continuat şi că trebuie să existe consecinţe asupra oricui nu respectă statul de drept. 'Dorim să aflăm de la Comisia Europeană că nu s-a respectat statul de drept în Ungaria', a spus mai departe Daul, făcând referire la o etapă ulterioară a mecanismului prevăzut în articolul 7.

Pe de altă parte, preşedintele PPE a criticat faptul că, în opinia sa, se vorbeşte numai despre Orban, nu şi despre alte ţări, precum Malta, Slovacia sau România, toate guvernate de formaţiuni politice membre ale Partidului Socialiştilor Europeni, ţări unde, consideră Daul, există de asemenea încălcări ale statului de drept.

La sosirea la reuniune, însuşi premierul Orban a vorbit despre posibila excludere a formaţiunii sale din PPE, dar a ţinut să amintească faptul că partidul Fidesz 'este cel mai de succes din PPE'.

După votul favorabil dat de Parlamentul European raportului întocmit de eurodeputata ecologistă olandeză Judith Sargentini, în care sunt criticate diferite aspecte ale vieţii politice ungare, printre care independenţa justiţiei, corupţia, tratamentul aplicat migranţilor, activitatea ONG-urilor sau funcţionarea sistemului constituţional şi electoral, premierul Viktor Orban a asigurat că procedura iniţiată astfel nu va avea nicio finalitate.

Pentru eventuale sancţiuni, precum suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE, este necesar un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE. Între timp, guvernele polonez, ceh şi bulgar şi-au exprimat sprijinul faţă de guvernul ungar.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Joseph Daul Partidul Popular European socialistii europeni Viktor Orban
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8737
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H