Jucării funcţionale din 1889 sau din 1930, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României

O bucătărie pentru copii funcţională, o maşină de cusut, o locomotivă cu aburi sau o garnitură de tren sunt doar câteva dintre jucăriile prezentate în expoziţia "Bing. Magia jucăriilor", deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în perioada 6 decembrie - 6 februarie 2013.

RomaniaTV.net
06 dec. 2012, 17:22
Jucării funcţionale din 1889 sau din 1930, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României

Veţi avea ocazia să vedeţi jucării de o frumuseţe şi de o perfecţiune extraordinară. Fraţii Bing, creatorii jucăriilor, au fost adevăraţi vrăjitori. Ei au descoperit o lume secretă pe care au adus-o în faţa copiilor lumii. În fiecare an făceau jucării noi, dar nu numai. Ei mai făceau şi material didactic şi veţi vedea cum învăţau copiii de acum 100 de ani la şcoală”, a declarat în conferinţa de presă prilejuită de vernisarea expoziţiei directorul general al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, Victor Ioan Tărtăcuţă, a spus că valoarea unei jucării este între 150 şi 250 de euro. Jucăriile aparţin unor colecţionari români şi nu au mai fost expuse niciodată. Victor Ioan Tărtăcuţă a mai mărturisit că visul colecţionarilor este să creeze un muzeu al copilăriei, scrie agerpres.ro.

Potrivit acestuia, o parte dintre jucăriile prezente în expoziţie vor fi puse în funcţiune, în zile care vor fi anunţate.

„Printre jucăriile care vor fi puse în funcţiune se va număra un motor termic, un tren electric sau un tren cu cheie, poate chiar o locomotivă cu aburi care va trage un tren. O să punem şi diapozitive pe perete cu poveşti, cine vrea poate să se joace la maşina de cusut, să coasă”, a spus Victor Ioan Tărtăcuţă.

La deschiderea expoziţiei au participat aproximativ 100 de copii de patru-cinci ani. Cea mai veche jucărie expusă este o lanternă magică cu 12 diapozitive din sticlă, păstrată şi etalată în cutia originală datând din 1889, iar cea mai „nouă” jucărie este un hidroavion din 1930.

Expoziţia este însoţită de un catalog bilingv român-englez care constituie o premieră ştiinţifică în muzeografia românească, deoarece până acum nu a fost prezentată o colecţie de jucării istorice, cu toate datele tehnice şi cu o ilustraţie atât de detaliată şi completă.

Expoziţia dedicată istoriei jucăriilor, care este realizată în parteneriat cu Asociaţia Colecţionarilor de Jucării Vechi, va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00.