Judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru: Ameninţările cu moartea au venit dintr-o parte a clasei politice

Judecătoarea Curţii Constituţionale Aspazia Cojocaru a declarat, pentru Evenimentul Zilei, că ameninţările cu moartea pe care le-a primit provin din zona politică.

RomaniaTV.net
28 aug. 2012, 11:33
Judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru: Ameninţările cu moartea au venit dintr-o parte a clasei politice

Judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de discuţiile din 6 iulie pe cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. „O să ajungi exact ca Elodia!” scria pe unul dintre biletele pe care judecătoarea le-a primit, potrivit România TV. Pe biletul care conţinea mesajul de ameninţare mai era desenată o cruce neagră.

Aspazia Cojocaru crede că cei care au ameninţat-o au făcut-o la comandat altor persoane. „Sunt interese mari în spate ale unor oameni care nu vor să piardă. Cei care au procedat în felul în care au făcut-o… Hmmm!… Ştiau că încalcă legea, dar nu s-au gândit că pot fi opriţi. Iată că în ţara asta există instituţii şi oameni care-și fac datoria şi apără legea”, a declarat Cojocaru pentru Evenimentul Zilei.

Întrebată cine ar fi putut să orchestreze ameninţările la adresa sa, magistratul a răspuns: „Din informaţiile pe care le am, cunosc că ameninţările cu moartea au venit dintr-o parte a clasei politice”.

Tot marţi, judecătoarea Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională a afirmat, într-o declaraţie de presă, că nu făcut şi nu face politică, precizând că nimeni nu o poate determina să încalce legea indiferent de gradul ameninţărilor, metodele folosite şi din partea cui vin.

Aspazia Cojocaru precizează că afirmaţiile din presă la adresa sa au determinat-o să-şi apere reputaţia, luând în calcul chiar acţiuni în instanţă. „Pentru lipsă de corectitudine, îmi rezerv dreptul să acţionez în instanţă posturile TV care au procedat la aceste defăimări şi a persoanelor care s-au exprimat mincinos la adresa mea, creându-mi mari prejudicii morale mie şi familiei mele”, spune judecătoarea de la Curtea Constituţională.

Cojocaru îşi apără poziţiile pe care şi le-a exprimat ca judecător al Curţii Constituţionale. „Opinia publică, dar mai ales pensionarii, trebuie să ştie că, de exemplu, am fost unul dintre judecătorii care au votat împotriva tăierii pensiilor. Pentru menţinerea pensiilor de serviciu sunt singurul judecător care a făcut opinie separată. Sunt judecătorul care a propus ca pensiile peste 740 lei să nu fie impozitate la întreaga sumă. Aceste rezolvări nu au venit de la politicieni sau organele statului, ci de la Curtea Constituţională a României. Dovadă sunt deciziile”, se arată în declaraţia de presă citată.

„Precizez că nimeni nu mă poate determina să încalc legea indiferent de gradul ameninţărilor, metodele folosite şi din partea cui vin”, a conchis Aspazia Cojocaru.

Parchetul de pe lângă ICCJ a anunţat că doi lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi un deţinut din Penitenciarul Giurgiu au fost puşi sub acuzare în dosarul în care se fac cercetări în legătură cu ameninţarea judecătorului Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională.

Ca urmare a cercetărilor, procurorii de la Parchet au descoperit că un deţinut a trimis în noaptea de 5 spre 6 iulie un mesaj de ameninţare, apoi un alt mesaj pe data de 10 iulie. „Unul din cele două acte de ameninţare a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie, iar un al doilea act de ameninţare s-a produs, printr-un mesaj transmis judecătoarei Aspazia Cojocaru, la data de 10 iulie. În temeiul probatoriul ştiinţific administrat în cauză, inclusiv pe baza profilului ADN, a fost identificată persoana care a exercitat cel de-al doilea act de ameninţare cu moartea asupra Aspaziei Cojocaru, prin intermediul mesajului din data de 10 iulie”, se arată în comunicat.

Pentru fapta sa, procurorii au dispus începerea urmăririi penale a deţinutului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj. Deţinutul este încarcerat la Penitenciarul Giurgiu unde este condamnat pentru omor deosebit de grav cu o pedeapsă de 19 ani. Anchetatorii fac percheziţii în celula deţinutului.