Judecător, despre drepturile salariaţilor: Angajatorii trebuie să înţeleagă că au angajaţi, nu sclavi pe plantaţie

Cele mai multe litigii de muncă sunt legate de Legea salarizări unitare, care îi vizează pe salariaţii bugetari. Angajatorii trebuie să înţeleagă că au salariaţi, nu sclavi pe plantaţie, iar angajaţii trebuie să ştie că au şi obligaţii, nu numai drepturi, a declarat marţi Alma Manuela Ciornei, judecător la secţia a VIII-a Tribunalul Bucureşti, într-un eveniment dedicat dreptului muncii.

05 nov. 2019, 09:11
Judecător, despre drepturile salariaţilor: Angajatorii trebuie să înţeleagă că au angajaţi, nu sclavi pe plantaţie

„Principiul bunei credinţe trebuie să guverneze relaţiile de muncă. Este fundamental dacă dorim să atragem forţă de muncă. Acest principiu include cooperarea loială, încrederea reciprocă şi care trebuie să existe între partenerii sociali. Din ce în ce mai des, Curtea Constituţională îşi bazează hotărârile pe acest principiu, din ce în ce mai mult. Majoritatea oamenilor nu vin în instanţă pentru că habar nu au că ar putea sau pentru că le este frică să nu-şi piardă locul de muncă. Angajatorii trebuie să înţeleagă că au angajaţi care nu sunt sclavi pe plantaţie, iar angajaţii să înţeleagă că au drepturi, dar şi nişte obligaţii”, a susţinut Alma Manuela Ciornei.

Potrivit judecătoarei, cele mai multe procese la tribunal pornesc de la legea salarizării unitare.

„În ceea ce priveşte litigiile de muncă, lucrurile nu s-au schimbat de la ultimele date din primăvară. Marea lor majoritate este legată de această minunată Lege a salarizării unitare care îi vizează pe salariaţii bugetari, care mai găsesc nişte sporuri pe care le primesc sau nu în cuauntumul pe care l-ar dori. Din partea privată, în raportul lor de muncă nu prea am observat să fie aşa de multe litigii, probabil că ducem şi lipsă extraordinară de forţă de muncă înalt calificată. Nu pot să vă mint şi să vă spun că parte dintre colegii mei din facultate care activează acum în mediul privat le este foarte greu să găsească forţă de muncă înalt calificată. Din acest motiv, angajatorii probabil că sunt mai atenţi cu salariaţii pe care îi mai au”, a spus Alma Manuela Ciornei, potrivit Agerpres.