Judecător la ÎCCJ despre legile justiţiei: „Că sunt bune sau mai puţin bune, nu poate să ne spună decât timpul”

Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Rodica Aida Popa, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) - Secţia Penală, fost vicepreşedinte al acesteia, a apreciat, marţi, la Alba Iulia, că timpul va putea să spună dacă modificările la legile justiţiei, care au fost adoptate, sunt bune sau mai puţin bune.

27 nov. 2018, 16:12
Judecător la ÎCCJ despre legile justiţiei: „Că sunt bune sau mai puţin bune, nu poate să ne spună decât timpul”

„Că sunt bune sau mai puţin bune, nu poate să ne spună decât timpul, prin modul în care deciziile se vor pronunţa în baza acestei legi”, a opinat judecătoarea Rodica Aida Popa, care a lansat marţi, la Alba Iulia, volumul „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 1918 – 2018, un secol în asigurarea unei practici judiciare unitare”.

Popa a afirmat că modificările la legile justiţiei „care au fost adoptate şi care sunt în vigoare” reprezintă „un efort” al tuturor celor care lucrează în justiţie, precum şi al corpului legiuitor, respectiv al Parlamentului.

„Consultarea a fost pe toate nivelurile în domeniul justiţiei, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde a înţeles să evalueze critici de neconstituţionalitate prin prerogativa sa de control a priori de constituţionalitate, a sesizat Curtea Constituţională, în vederea controlului de constituţionalitate şi prin deciziile pe care CCR le-a pronunţat a dat verdict de neconstituţionalitate pe anumite prevederi sau chiar pe alte dispoziţii legale, deci s-a realizat un control de constituţionalitate prin consultarea tuturor factorilor şi, iată, că legile sunt în vigoare”, a mai spus Rodica Aida Popa.

Judecătoarea a lansat marţi, la Curtea de Apel Alba Iulia, volumul „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 1918 – 2018, un secol în asigurarea unei practici judiciare unitare”.

Rodica Aida Popa a declarat că volumul se vrea „un moment de recunoştinţă” pentru toţi judecătorii, avocaţii, procurorii, magistraţii, grefierii, pentru întreg corpul ICCJ. „E ca o recunoştinţă pentru că, într-un secol, prin deciziile pronunţate, Curtea de Casaţie a adus multă lumină sistemului judiciar şi societăţii româneşti în general”, a spus aceasta.