Judecătorii au decis. Astra Asigurări este în faliment. Vezi când începe plata despăgubirilor

Curtea de Apel București a respins apelurile formulate de Astra Asigurări, acţionarii săi și doi dintre creditori în procesul de faliment. Astra Asigurări a fost declarată definitiv în faliment, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate începe plăţile către cel puţin 30.000 de păgubiţi.

29 apr. 2016, 08:13
Judecătorii au decis. Astra Asigurări este în faliment. Vezi când începe plata despăgubirilor

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei Curţii de Apel Bucureşti, în urma căreia a rămas definitivă hotărârea de intrare în procedură de faliment a companiei Astra Asigurări, se arată într-un comunicat al Fondului.

“Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt întrunite condiţiile pentru ca FGA să poată demara efectuarea plăţilor către creditorii de asigurări ai Astra Asigurări care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului. Mai multe amănunte despre acţiunile FGA referitoare la demararea plăţilor către creditorii de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA – în faliment, vor fi furnizate cu ocazia conferinţei de presă organizate de FGA miercuri, 4 Mai 2016”, se arată în comunicatul citat de Economica.net.

Ce au decis judecătorii

„Respinge ca neîntemeiată excepţia nulităţii pentru lipsa semnăturii a apelului formulat de apelanta Asigurare Reasigurare Astra S.A. prin administrator special Antonescu Bogdan, invocată de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant a administratorului special Antonescu Bogdan pentru apelanta Asigurare Reasigurare Astra S.A., invocată de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiară. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a apelantelor The Nova Group Investments Romania S.A. şi Epsilon Estate Provider S.R.L., invocată de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Respinge ca neîntemeiată excepţia existenţei autorităţii de lucru judecat cât priveşte apelul formulată de apelanta T & T Salvage LLC, invocată de intimata Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL.

Admite excepţia lipsei de interes a apelantei T & T Salvage LLC, invocată de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiară. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a apelantei S.C. Oltchim S.A. prin administratori judiciari consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, invocată din oficiu, cât priveşte critica soluţiei de numire a lichidatorului judiciar provizoriu.

Admite excepţia lipsei de interes a apelantei S.C. Oltchim S.A. prin administratori judiciari consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, invocată de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât priveşte critica soluţiei de respingere a cererii de calificare a cererii de intervenţie ca fiind declaraţie de creanţă.

Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanta Asigurare Reasigurare Astra S.A. prin administrator special Antonescu Bogdan, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge apelul declarat de apelantele The Nova Group Investments Romania S.A. şi Epsilon Estate Provider S.R.L., în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca fiind formulat de persoane lipsite de calitate procesuală activă.

Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de apelanta T & T Salvage LLC, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge apelul declarat de apelanta S.C. Oltchim S.A. prin administratori judiciari consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca fiind formulat de o persoană lipsită de calitate procesuală activă, cât priveşte critica soluţiei de numire a lichidatorului judiciar provizoriu, şi ca lipsit de interes, cât priveşte critica soluţiei de respingere a cererii de calificare a cererii de intervenţie ca fiind declaraţie de creanţă.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 28.04.2016″.

După confirmarea definitivă a stării de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraţilor va putea începe plata despăgubirilor către clienţii Astra şi către terţii păgubiţi de aceştia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 700 de milioane de lei.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de poliţe de asigurare şi 1,8 milioane de clienţi.