Judecătorii au decis! Minorul vinovat pentru producerea incendiului la un bloc din Constanța a fost condamnat definitiv

Minorul acuzat că e vinovat pentru producerea incendiului de la blocul din Constanța, din decembrie 2021, a fost condamnat definitiv.

14 mart. 2023, 16:47
Judecătorii au decis! Minorul vinovat pentru producerea incendiului la un bloc din Constanța a fost condamnat definitiv

Magistrații de la Curtea de Apel au stabilit ca Andrei, cel care a provocat incendiul, să fie internat într-un centru de detenție timp de trei ani și patru luni. Judecătorii au menținut hotărârea luată de Judecătoria Constanța.

Judecătorii au luat măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani și 4 luni. Minorul a fost acuzat de distrugere, vătămare corporală din culpă și evadare.

Citește și Accident în lanț pe o autostradă din Ungaria din cauza unei furtuni de praf. A urmat un incendiu de proporţii, sunt zeci de răniţi, printre care şi trei români

Andrei a fost judecat pentru incendiul din decembrie 2021 în care au fost distruse 94 de apartamente ale unui bloc și 36 de mașini aflate în parcarea de la subsolul imobilului și în apropierea zonei. În noaptea de 15/16 decembrie 2021, Andrei, un băiat de 15 ani, a distrus prin incendiere 37 de autoturisme, 94 de apartamente și spațiile comune ale unui bloc din municipiul Constanța.

Potrivit judecătorilor, Andrei și un alt copil de 13 ani au pătruns în acea noapte, în jurul orei 10, în parcarea subterană a blocului și au stropit o mașină cu substanțe (antigel și diluant) aflate în două sticle găsite acolo. Apoi, Andrei a dat foc acelei mașini deși era conștient de ceea ce se va întâmpla.

Băiatul și-a recunoscut faptele în fața anchetatorilor și a cerut instanței să fie judecat în procedură simplificată, lucru care a făcut ca procesul să fie mai scurt.

Andrei a făcut cursuri la școală doar până în clasa a VI-a. „Acesta a fost în trecut diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament, iar în urma investigațiilor efectuate la mai multe spitale, a reieșit că i-a fost afectată grav partea dreaptă a creierului, ulterior urmând tratament psihiatric de specialitate și fiind internat în diferite unități medicale”, spun judecătorii.

Citește și Panică la o școală din Constanța! Peste 700 de elevi din Constanța au fost evacuați de urgență din cauza unui incendiu

Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică arată că băiatul a avut discernământ atunci când a dat foc mașinii. „Totodată, s-a stabilit că, deşi realizează consecinţele faptelor sale, lipsa cenzurii şi impulsivitatea majoră fac ca minorul să prezinte pericol social ridicat”, se arată în raport.

Mai mult, judecătorii au notat și faptul că Andrei vine dintr-o familie monoparentală care oferă un mediu impropriu dezvoltării normale.

Încă de când era doar un copil, Andrei a început să consume alcool și substanțe interzise și avea un comportament violent dață de membri ai familiei. Mama lui a apelat la ajutor medical de specialitate, dar tot ea a fot cea care a decis să-i întrerupă copilului tratamentul deoarece considera că pastilele îi fac rău.