Judecătorii: Băsescu a comis un act de violenţă fizică asupra unui minor. Vezi ce spun de Patriciu

Preşedintele Traian Băsescu a comis acte de violenţă asupra minorului din celebrul clip "Băsescu lovind un copil", cu toate că şeful statului a câştigat pe 19 octombrie procesul intentat lui Dinu Patriciu pentru prejudicii de imagine. Asta spun judecătorii de la Judecătoria Sectorului în motivarea deciziei, motivare dată publicităţii astăzi.

RomaniaTV.net
30 nov. 2011, 14:30
Judecătorii: Băsescu a comis un act de violenţă fizică asupra unui minor. Vezi ce spun de Patriciu

Traian Băsescu a săvârşit un act de violenţă fizică asupra minorului aflat în public la mitingul electoral din 2004, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, instanţa susţinând că declaraţia şefului statului făcută la o emisiune are valoarea unei mărturisiri extrajudiciare verbale.

Reamintim că, în decembrie 2009, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că în anul 2004 a asistat la un moment în care preşedintele Traian Băsescu lovea un copil cu pumnul în plex şi în faţă, în timpul unui eveniment electoral.

Ulterior, fostul ziar Gardianul a prezentat un filmuleţ care susţinea argumentaţia lui Patriciu. După apariţia materialului video, preşedintele l-a acţionat în instanţă pe omul de afaceri şi compania care edita Ziarul Gardianul.

În motivarea judecătorilor se arată că, „ţinând cont că prin verbul a împinge se înţelege şi a îmbrânci, instanţa reţine că reclamantul (n.r. – Traian Băsescu) a săvârşit un act de violenţă fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004„, relatează RTV.

Instanţa arată, în motivarea deciziei, că, „sub aspectul forţei probante”, declaraţia preşedintelui Traian Băsescu are valoarea unei „mărturisiri extrajudiciare verbale”, care, în conformitate cu dispoziţiile articolelor 1204 şi 1205 Cod Civil, poate fi folosită ca probă împotriva celui care o face, „în pricinile în care este permisă administrarea probei cu martori”.

Instanţa mai subliniază că „nu este învestită cu o acţiune având ca obiect tragerea la răspundere a reclamantului (n.r. – Traian Băsescu) pentru această faptă săvârşită în septembrie 2004”.

De ce a câştigat, totuşi, procesul

Judecătorii susţin deasemenea în motivare că „scopul declaraţiei lui Dinu Patriciu nu a fost dezbaterea unei chestiuni de interes public, ci cauzarea unui prejudiciu de imagine apt să influenţeze rezultatul scrutinului electoral”.

Președintele României a câștigat procesul cu omul de afaceri Dinu Patriciu legat de trucarea filmulețului din campanie în care șeful statului era acuzat că a lovit un copil pe data de 19 octombrie 2011.

El ceruse despăgubiri de un leu pentru „minciună şi trucarea unor filmări”, acţiunea fiind înregistrată la instanţa Judecătoriei Sectorului 1 la începutul lunii decembrie 2009. Procesul a început în 21 aprilie 2010.

Decizia din 19 octombrie a Judecătoriei Sectorului 1 poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoria sectorului 1 a admis acţiunea aşa cum a fost formulată de Traian Băsescu, acesta fiind apărat de casa de avocatură „Țuca, Zbârcea și asociații”, şi l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum şi la publicarea deciziei în două publicaţii cu tiraj naţional, în două numere consecutive, sentinţa putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.