Judecătorii: Sorin Ovidiu Vîntu, un infractor cu experienţă şi ingenios în fraude

Sorin Ovidiu Vântu a rămas în arest pentru că, odată eliberat, şi-ar fi ascuns urmele infracţiunilor de care este acuzat, aşa explică judecătorii motivul pentru care au decis arestarea controversatului om de afaceri pentru 29 de zile. În motivare, magistraţii spun că Vântu are suficientă experienţă şi este ingenios atunci când vine vorba de fraude economice.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 06:49
Judecătorii: Sorin Ovidiu Vîntu, un infractor cu experienţă şi ingenios în fraude

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi alţi opt inculpaţi în dosarul Petrom Service au primit mandate de arestare pentru 29 de zile. Toţi zece sunt acuzaţi de delapidare şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro în dosarul Petrom Service.

Cercetarea acestora în libertate le-ar permite schimbarea directorilor şi a acţionarilor nominali ori închiderea conturilor bancare, ceea ce ar îngreuna obţinerea informaţiilor cu privire la beneficiarii reali„, se arată în motivarea judecătorilor.

Mai mult, „cercetarea în stare de liberatate a inculpaţilor reprezintă pericol social concret pentru ordinea publică, pericol derivat din rezonanţa acestor fapte şi sentimentul de insecuritate creat în rândul colectivităţii, de natură a naşte temerea că organele judiciare nu reacţionează eficient împotriva unor persoane învinuite de săvârşirea unor infracţiuni de o gravitate deosebită„, potrivit aceleiaşi motivări.

Cercetarea acestor persoane în stare de libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere notorietatea inculpaţilor şi a faptelor de care aceştia sunt acuzaţi„, mai spun judecătorii.

Procurorii au spus că Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală, Sorin Mihai, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Zizi Anagnostopol, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu au falimentat intenţionat Petrom Service. În schimb, salariaţii companiei nu şi-au mai primit dividendele, de peste 83 de milioane de euro. Şi statul ar fi fost prejudiciat cu peste 98 de milioane de euro. Banii erau rulaţi în mare parte, prin conturile personale ale lui Vîntu şi Luca, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie Petrom Service.

Anchetatorii au descoperit o adevărată încrengătură de off-shoruri şi firme prin care sumele au fost apoi transferate, de mai multe ori. Printre aceste firme, Realitatea Media deţine recordul de încasări: peste 14 milioane de euro, iar alte două firme au 6,7, respectiv 1,3 milioane euro bani rulaţi ilegal.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus sechestru pe toate bunurile învinuiţilor: 81 de imobile – terenuri, apartamente, restaurante, spaţii comerciale, maşini, ambarcaţiuni, conturi bancare.