Judecătorul Adrian Bordea, ales în CSM în locul Monei Pivniceru

Judecătorul Adrian Bordea de la instanţa supremă a fost desemnat luni, prin vot secret, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe locul rămas vacant după demisia Monei Pivniceru, actualul ministru al Justiţiei.

RomaniaTV.net
29 oct. 2012, 14:06
Judecătorul Adrian Bordea, ales în CSM în locul Monei Pivniceru

Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a ales pe Adrian Bordea, prin vot secret al magistraţilor, să îi reprezinte în CSM.

Preşedintele Adunării generale a ICCJ va fi trimite la CSM rezultatul votului de luni. Până în 15 noiembrie, va fi transmisă la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) solicitarea verificării judecătorului Adrian Bordea.

Alegerea lui Adrian Bordea ca membru al CSM din partea judecătorilor instanţei supreme va fi comunicată până în 5 decembrie Biroului permanent al Senatului, pentru validarea magistratului.

În 2 octombrie, plenul Senatului l-a validat pe Adrian Bordea ca membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta ocupând locul rămas vacant în urma demisiei Monei Pivniceru.

Validarea lui Bordea a fost aprobată cu 63 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Comisia juridică a Senatului a validat propunerea ca judecătorul Bordea să ocupe interimar locul rămas vacant în urma demisiei din CSM a Monei Pivniceru.

Bordea le-a spus senatorilor jurişti că urmează să ocupe acest loc pentru un mandat de câteva luni de zile, fapt pentru care poate propune doar proiecte privind acest mandat limitat privitoare la infrastructura sistemului judiciar, spaţiile de lucru sau resursele umane limitate din justiţie.

„Consider că ar fi utilă şi sper ca şi forul legislativ să aprecieze acest lucru, ar fi utilă o lege proprie de organizare a instanţei supreme, colective de lucru în cadrul instanţei noastre, din care fac şi eu parte, se ocupă de elaborarea acestui act normativ nu pentru a delimita instanţa supremă de celelalte, ci pentru a-i asigura rolul constituţional pe care îl are”, a mai spus Bordea.

Mona Pivniceru, ministru al Justiţiei, a demisionat, în august, din funcţiile de membru ales al CSM şi de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La alegerile din 2011 pentru ocuparea unui loc în CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, câştigate de Mona Pivniceru, judecătoarea Gabriela Bîrsan a fost a doua, după numărul de voturi, iar locul trei a fost ocupat de Adrian Bordea.

Judecătoarea Gabriela Bîrsan, care procedural ar trebui să o înlocuiasă pe Mona Pivniceru în Consiliul Superior al Magistraturii, a solicitat, în august, constatarea faptului că a devenit membru al CSM, dar şi să se ia act de faptul că demisionează din această funcţie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, în august, de cererile Monei Pivniceru de demisie din funcţiile de membru ales al CSM şi de judecător la ICCJ.