Judecătorul CCR Dacian Dragoș, numit de Nicușor Dan, susține că sesizarea de neconstituționalitate depusă de partidul AUR la legea austerității va fi judecată, cel mai probabil, săptămâna viitoare, având în vedere că este nevoie de „o decizie foarte rapidă pe acest subiect”, conform Euronews.
Dacian Dragoș explică faptul că „atacarea la CCR nu înseamnă automat că sunt și motive de neconstituționalitate, ci că se dorește un control din această perspectivă”.
„Cu siguranță se va judeca repede, pentru că oricum lumea intră în vacanță și este nevoie de o decizie foarte rapidă pe acest subiect. N-aș putea spune exact, dar probabil săptămâna viitoare”, a afirmat judecătorul CCR.
Întrebat dacă este de competența CCR analiza deciziilor Guvernului în cazul măsurilor fiscale, judecătorul susține că el și colegii săi se vor pronunța numai asupra încadrării actului normativ atacat în prevederile constituționale.
„În general este de competența CCR să se pronunțe pe constituționalitatea unor legi, ordonanțe, dar nu orice măsură afectează principiile din Constituție, nu neapărat trebuie găsite astfel de elemente de neconstituționalitate.
Dacian Dragoș susține că dorește să schimbe percepția publicului asupra CCR, astfel că va rămâne aproape de cetățeni și va propune o mai bună comunicare a deciziilor luate, astfel încât acestea să fie înțelese de către oameni.
„Ce mi-am propus este să continui pe linia principiilor pe care le-am avut și în activitatea de până acum. Nu îmi voi schimba modul de gândire. Prin urmare, consider că această Curte Constituțională trebuie să fie aproape de cetățeni, să-și recâștige încrederea societății, să fie mai transparentă și să comunice mai bine deciziile luate, astfel încât și acele decizii care sunt mai greu de înțeles de către populație să aibă o șansă să fie considerate legitime și să fie aplicate până la urmă de către societate.
Ăsta ar fi un fir roșu al mandatului meu, în măsura în care va exista o majoritate în această Curte, o modernizare, o transparentizare și comunicare mai bună a Curții și o legitimitate mai mare a CCR în fața cetățenilor, care, sigur, a fost afectată în ultimii ani.
Să nu uităm că această Curte a luat decizii care au fost esențiale pentru bunul mers al democrației în România. Trebuie să le vedem cu bune și cu rele
(…)
Pot să fie și ieșiri publice ale judecătorilor sau pot să fie doar o chestiune instituționalizată din partea conducerii Curții, prin purtătorul de cuvânt sau prin biroul de presă. Ideea este să nu ne fie frică să răspundem la întrebările societății și să justificăm deciziile luate pentru că toate au în spate un proces de gândire, niște argumente. Câteodată poate limbajul juridic este prea sec și prea puțin inteligibil pentru cetățeni. Trebuie adus cumva la un nivel al cetățeanului care să poată fi înțeles. Poate aici se mai poate lucra puțin la comunicare”, a afirmat Dacian Dragoș.
Dacian Dragoș susține că este de acord cu principiul pensiilor contributive și că dorește un sistem mai unitar de salarizare și pensii. El susține că un magistrat nu este cu nimic mai „special” decât un simplu cetățean.
„Sigur, o nouă lege care reglementează astfel de pensii speciale, le elimină sau le impozitează. Dacă ajunge pe masa CCR, se poate schimba jurisprudența în acest domeniu, se poate adopta o altă decizie. Depinde de majoritatea din Curte care se formează pentru o nouă soluție sau pentru păstrarea celei vechi.
Citește și : Funcționari cu pretenții! Patru șefi de instituții se judecă în instanță pentru venituri salariale mai mari
Sunt pentru principiul pensiilor contributive și pentru un sistem mai unitar de salarizare și de pensii în România. Până la urmă, este o decizie a Guvernului și Parlamentului. Sunt reprezentanții cetățenilor aleși prin vot, absolut democratic
Și aici nu pot să mă antepronunț pe această chestiune. Dacă va veni o nouă lege, orice se poate schimba dacă prevederea este diferită față de cea pe care CCR s-a pronunțat deja. Nu suntem cu nimic mai speciali față de restul instituțiilor și decât cetățenii”, a menționat judecătorul CCR.