Judeţele Dolj, Iaşi şi Gorj întâmpină probleme în sistemul sanitar VIDEO

Problemele în sistemul sanitar sunt grave, iar soluţiile, de negăsit. În Dolj nu există niciun medic pe ambulanţă pe o rază de 90 de kilometri în jurul Craiovei, iar bolnavii din toată Moldova sunt transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi cu o ambulanţă veche de peste 20 de ani. Administraţiile locale în subordinea cărora se află spitalele spun că nu pot face nimic.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 08:13
Judeţele Dolj, Iaşi şi Gorj întâmpină probleme în sistemul sanitar VIDEO

Asistentele din Filiaşi, Bechet sau Dăbuleni sunt coordonate de la zeci de kilometri de medicul din Craiova.

„Suntem în legătură cu medicul coordonator, cu SMURD-ul prin telemedicină, dar minutele contează, chiar şi o secunda contează”, a spus Elena Măciucă, asistentă.

Medicii de la Ambulanţa Craiova spun că ar fi nevoie de 30 de cadre medicale, pentru ca activitatea să se desfăşoare normal.

„Patru posturi de medic, 13 posturi de asistent medical şi 13 posturi de ambulanţieri pe care noi le consideram absolut necesare”, a declarat Cristian Gîngioveanu, manager Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj.

Bolnavii din toată Moldova sunt transportaţi cu o ambulanţă veche de peste 20 de ani la Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Virgil Cristogel, şoferul ambulanţei din Iaşi, a spus că el este şi mecanicul care repară ambulanţa şi că ar fi minunat dacă ar primi una nouă.

„Dacă s-ar putea achiziţiona prin efort privat o astfel de ambulanţă ar fi bine venit”, a precizat Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Spitalele închise anul trecut produc pagubă în bugetele locale. La Bumbeşti Jiu, în Gorj, primăria trebuie să plătească 800.000 salarii compensatorii angajaţilor care nu au fost reîncadraţi în alte unităţi, după închiderea spitalului din localitate.

„Banii aceştia nu sunt în buget şi nu ştiu în ce măsură se vor regăsi vreodată”, a spus Constantin Bodari, primarul Bumbeşti Jiu.

Consiliul Local are de achitat şi factura la agentul termic. Instituţia trebuie încălzită, pentru ca aparatura să nu se deterioreze.