Județul Constanţa are, în premieră, o Strategie de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 5 ani

Strategia pentru Constanța este în acord deplin cu Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030 și cu Agenda UE 2030 privind dezvoltarea durabilă, a precizat Ana Maria Vătămanu.
Filip Stan
13 oct. 2022, 11:59
Județul Constanţa are, în premieră, o Strategie de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 5 ani

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021-2027, primul master plan de dezvoltare unitară și integrată a județului Constanța, realizat și asumat de administrația locală în ultimele trei decenii, a fost prezentată oficial, în această seară, publicului larg, în cadrul unui eveniment amplu organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC) și Consiliul Județean Constanța.

Documentul stabilește trei mari direcții de dezvoltare durabilă a județului. Dezvoltarea economică prin valorificarea potențialului local și utilizarea inovării și a noilor tehnologii, creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunității dar și dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe prin utilizarea inteligentă a resurselor locale.

Cazinoul din Constanţa străluceşte din nou. Primele imagini cu faţada renovată
„Lumea așteaptă de la noi soluții, lumea așteaptă de la noi anumite direcții care o să se întâmple, să spui când se întâmplă, care sunt obiectivele… Avem în această strategie 998 de proiecte, dintre care 328 de proiecte, care trebuie implementate în toate UAT-urile din județul Constanța. Vor duce la dezvoltarea turismului, la dezvoltarea economică, la dezvoltarea infrastructurii, la dezvoltarea zonei de utilități pe întreg arealul județului”,  a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Fiecare element din strategie a fost inclus în urma discuțiilor cu primarii, oamenii de afaceri, academicieni sau profesori universitari, a punctat Mihai Lupu. „Avem un document de la care, indiferent de cine va fi la conducerea județului, putem să pornim să dezvoltăm durabil acest județ”.

Președintele Consiliului Județean a făcut de altfel și o radiografie reală a problemelor cu care se confruntă constănțenii. „Pe elementele de mediu suntem cel mai defrișat județ, județul nostru încă se încălzește cu lemn sau cocs, județul nostru încă mai are 200 de km de drumuri județene de pământ. În județul nostru încă mai sunt 50 de localități care nu au apă curentă, rețele care ar fi trebuit să existe acolo. Județul nostru nu are o rețea de sănătate de anvergură care ar trebui să corespundă solicitărilor. Necesitățile sunt foarte mari”, a mai spus Mihai Lupu, potrivit observatordeconstanta.ro.

„Avem obligația să fim optimiști și avem obligația să mergem înainte. În vara anului trecut odată cu înființarea ADDJC, Consiliul Județean a pus în dezbatere publică strategia de dezvoltare durabilă a județului 2021-2027. A fost un act provocator, am avut parte de critici, unele dintre ele constructive, altele, cel puțin pentru mine, o persoană aflată la început de viață publică, nedrepte, așa le-am considerat dar pot să spun că în ceea ce mă privește și în ceea ce privește activitatea ADDJC, totul a meritat. A fost un an de muncă, de multă muncă, a fost un an al dezbaterilor cu sens dar mai ales a fost un an pentru o construcție sănătoasă a Constanței”, a declarat Ana Maria Vătămanu, președintele ADDJC.

Strategia pentru Constanța este în acord deplin cu Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030 și cu Agenda UE 2030 privind dezvoltarea durabilă, a precizat Ana Maria Vătămanu.

„Dezvoltarea Durabilă înseamnă mai presus de orice grijă pentru mediul înconjurător, folosirea în mod eficient și circular a tuturor resurselor de care dispunem iar ca să realizăm toate aceste lucruri , e nevoie de o strategie pe care iată, astăzi o avem la Constanța. Pesimiștilor le spun că nu este doar o bucată de hârtie despre care nu vom mai auzi niciodată. Este o strategie pe care ADDJC  a început deja să o implementeze”, a adăugat președintele ADDJC.

Evenimentul de prezentare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța 2021 – 2027, a reunit înalți oficiali ai administrației centrale și locale, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, precum și reprezentanți ai mediului educațional și socio-cultural.

Digital UP 0.1 Constanța: o demonstrație pragmatică despre transformarea digitală

„Constanța e o zonă mirifică. Ce facem cu această zonă mirifică? Cum ne închipuim județul Constanța, o zona dezvoltată durabil? Sunteți primul județ din România care are o strategie de dezvoltare durabilă până în 2027, are un plan de acțiune până în 2027 și sper că vom avea posibilitatea să ne mai întâlnim, să vedem cum se implementează această strategie. Dezvoltarea durabilă, în afară de probleme tehnice, este un spirit, este o viziune. E foarte simplă formula prin care din 1997 se definește dezvoltarea durabilă. Să luăm decizii ca generațiile viitoare să trăiască mai bine”, a declarat Laslo Borbely, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici