Județul din România cu cele mai multe divorțuri. Top trei cel mai des invocate motive de divorţ

Rata divorţurilor s-a dublat în ultimele trei decenii în România, arată statisticile. La noi în ţară, recordul la divorţuri a fost atins în judeţul Neamţ.

01 mart. 2023, 11:30
Județul din România cu cele mai multe divorțuri. Top trei cel mai des invocate motive de divorţ

În prezent, în România, una din patru căsnicii se încheie printr-un divorţ. La nivel global, femeile sunt cele care iau cel mai des iniţiativa separării definitive. La fel stau lucrurile şi în România.

Județul din România cu cele mai multe divorțuri

La noi în ţară, cea mai mare rată a divorţurilor se înregistrează în judeţul Neamţ, după cum relevă datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021, făcute publice în luna februarie 2023. Situația civilă a locuitorilor nemţeni este următoarea:

  • 93.045 bărbați necăsătoriți;
  • 83.368 femei necăsătorite;
  • 109.866 bărbați căsătoriți;
  • 112.985 femei căsătorite;
  • 4.868 bărbați văduvi;
  • 21.911 femei văduve.

Top trei cel mai des invocate motive de divorţ

28.160 de persoane din județul Neamț au decis să se despartă de partenerul sau partenera de viață în 2021, după cum o arată datele de la Recensământ. Din totalul acestora, 14.827 sunt femei, iar restul de 13.333 sunt bărbați.

Citeste si Divorţuri 2023. Nu doar facturile s-au scumpit, ci și despărţirile. Care sunt taxele în funcție de notar sau tribunal

Numărul femeilor care au renunţat la statutul de soţie este mai mare cu peste 1.000 decât cel al bărbaților, arată statisticile realizate de specialiști.

În top trei cel mai des invocate motive de divorţ se-numără violenţa în familie, sărăcia şi plecarea la muncă în străinătate a partenerului de viaţă.

În general, cauzele divorţurilor sunt violenţa în familie, generată mai ales de consumul de alcool şi precaritatea resurselor materiale. Însă, după intrarea ţării în UE, s-a mai adaugat una: plecarea unui membru al familiei în străinătate, la muncă, ceea ce face ca relaţiile de cuplu să se deterioreze pe fondul înstrăinării pentru o perioadă lungă de timp”, a explicat un avocat din județul Neamț.

Citeste si Polonia vrea cu disperare să împiedice divorţurile. Guvernul a anunţat schimbarea legii, astfel încât cuplurile să se despartă cât mai greu