Judeţul în care poliţiştii au dat patru amenzi pe oră în 2021. ​Raport ÎNGRIJORĂTOR al Poliţiei Rutiere. Titi Aur: Suntem pe primul loc la accidente soldate cu morți sau răniți în Europa

A plouat cu amenzi în 2021 în Galaţi, potrivit unui raport al Poliţiei Rutiere . Oamenii legii au plicat patru amenzi pe oră în judeţ, iar una din trei abateri a fost legată de depăşirea vitezei legale. Titi Aur trage un semnal de alarmă şi spune că România este pe primul loc la accidente cu morţi sau răniţi în Europa.

25 ian. 2022, 17:13
Judeţul în care poliţiştii au dat patru amenzi pe oră în 2021. ​Raport ÎNGRIJORĂTOR al Poliţiei Rutiere. Titi Aur: Suntem pe primul loc la accidente soldate cu morți sau răniți în Europa

Judeţul în care poliţiştii au dat patru amenzi pe oră în 2021. Este vorba despre Galaţi. Conform unui raport al poliţiştilor de la Rutieră din judeţ, în 2021 au fost aplicate 37.732 amenzi contravenționale, iar valoarea sancţiunilor contravenţionale a depăşit 14 milioane de lei.

Judeţul în care poliţiştii au dat patru amenzi pe oră în 2021. Raport ÎNGRIJORĂTOR

Raportul Poliţiei Rutiere Galaţi arată că în 2021 numărul amenzilor a fost cu aproape 4.000 mai mare decât în 2020. Potrivit datelor făcute public de poliţiştii gălăţeni, cele mai multe sancţiuni contravenţionale s-au dat pentru depăşirea vitezei legale.  Pe locul doi au fost amenzile aplicate şoferilor sau pasagerilor care nu purtau centura de siguranţă (5604), iar pe locul trei au fost amenzile date pietonilor (2.222).

Citeşte şi Accident grav produs de un tânăr care a vrut să se sinucidă. O fetiţă de 10 ani se află printre victime

De asemenea, au fost întocmite 500 de dosare penale pentru infracțiuni la Codul Rutier (OUG 195/2002 R).

Titi Aur, cunoscutul pilot de raliu, a tras un semnal de alarmă şi a spus că România este pe primul loc la accidente cu morţi sau răniţi în Europa.

”Este greu de apreciat dacă sunt multe sau puține (amenzi – n.r.), în schimb, având în vedere ordinea din statistică pot să trag o concluzie privită cu ochiul omului de conducere defensivă. Ce pot să înțeleg? Înțeleg că viteza este pe primul loc, ceea ce mă duce cu gândul la lipsa de conștientizare a pericolului de către șoferi.

Aceștia consideră că pot merge mai tare, că nu este nicio problemă. Pe locul doi este centura de siguranță, sau lipsa ei la șofer și pasageri, care din nou arată această lipsă de educație, lipsă de înțelegere și de conștientizare a pericolului. Adică ”și ce dacă nu am centura, centura oricum nu face mare lucru” și, într-adevăr nu face nimic centura dacă nu ai accident, dar vedem de multe ori în accidente victime care ar fi putut să fie salvate de centură, victime care au fost aruncate din mașină, ceea ce înseamnă că nu au avut centura de siguranță.

Iar la capitolul pietoni apare din nou această lipsă de educație, lipsă de înțelegere a pericolului. Pietonul, de cele mai multe ori, trece strada pe unde nu trebuie sau, cum am văzut în ultimele cazuri mult mediatizate, pe trecerile de pietoni fără să se asigure dacă nenea ăla care vine cu mașina oprește sau nu. Asta înseamnă că pietonii nu înțeleg că nenea ăla cu mașina, ar putea să nu oprească la trecerea de pietoni din diverse motive: că e băut, că e drogat, că e neatent, că e în misiune, că nu îl ține frâna.

Și atunci toate cele trei informații din statistică mă duc pe mine cu gândul în aceeași direcție: lipsa de educație și lipsa de conștientizare! Adică cei care merg pe stradă nu cred că lor li se poate întâmpla sau nici măcar nu se gândesc la asta.

Șoferii merg cu viteză, pasagerii și inclusiv șoferii nu poartă centura de siguranță, iar pietonii trec inconștient strada pentru că principala abatere asta este, au trecut strada pe unde nu trebuie. De asta suntem pe primul loc la accidente soldate cu morți sau răniți în Europa.

Tentația este să ne ducem repede în zona de coerciție, să fie amenzi și sancțiuni mai mari, lucru care într-adevăr sperie, dar îl sperie pe cel care e conștient că nepurtând centura de siguranță este în pericol. În primul rând ar trebui să ne gândim că ni se poate întâmpla ceva rău atunci când mergem cu viteză, nu purtăm centura sau trecem strada pe unde nu trebuie.

Abia al doilea motiv ar trebui să fie amenda, în sensul în care mă tem să nu primesc amendă. Asta nu este valabilă și pentru cei care sunt teribiliști, adică cei care merg cu viteză excesivă, care merg băuți sau drogați, care fac liniuțe. Acolo într-adevăr coerciția îi poate opri, dar majoritatea o fac din lipsă de educație și de conștientizare”, a spus Titi Aur, potrivit DC News. 

Citeşte şi Blestemul lăutarului Piţigoi, mort la 48 de ani: „Azi bat doar clopotele, inima lui Costel Florea Pițigoi s-a oprit”. S-a dus la cer la 8 luni după ce nepotul a pierit într-un tragic accident