Julian Assange, audiat de un judecător spaniol. Fondatorul WikiLeaks acuză o firmă de securitate că l-a spionat în interesul SUA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost audiat vineri de un judecător spaniol cu privire la plângerea lui împotriva unei companii de securitate spaniolă, pe care el o acuză că l-a spionat în interesul SUA, atunci când era refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra, informează AFP.

RomaniaTV.net
20 dec. 2019, 19:06
Julian Assange, audiat de un judecător spaniol. Fondatorul WikiLeaks acuză o firmă de securitate că l-a spionat în interesul SUA

Militantul cibernetic australian de 48 de ani este deţinut la Londra, în aşteptarea unei audieri, în februarie, asupra posibilei sale extrădări spre SUA. El riscă acolo o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare pentru că a publicat documente secrete americane pe site-ul WikiLeaks.

Potrivit unui comunicat al avocaţilor săi, spionajul al cărui ţintă a fost el arată că este cu atât mai necesar ca „justiţia britanică să decidă să refuze extrădarea (lui Assange) în SUA, unde nu există nicio garanţie” pentru el.

Pentru a vorbi cu judecătorul spaniol prin conferinţă video, Assange a fost transferat din închisoarea din Belmarsh, în sudul Londrei, la un tribunal din Westminster. În faţa clădirii, manifestanţi purtând măşti cu chipul lui Assange cereau eliberarea lui, relatează AFP.

Assange susţine că a fost, timp de ani de zile, victima unui sistem de spionaj organizat de societatea de securitate Undercover Global (UC Global) a spaniolului David Morales.

Judecătorul de la Înalta Curte de Justiţie spaniolă încearcă să afle dacă Undercover Global Ltd, însărcinată de Ecuador să asigure securitatea ambasadei din Londra între 2015 şi 2018, a obţinut fraudulos informaţii despre Assange transmise apoi SUA. Potrivit plângerii sale, microfoane şi camere erau ascunse chiar şi în toaletele pentru femei, unde australianul organiza numeroase întâlniri din raţiuni de confidenţialitate.

Avocaţii săi afirmă că dispun de „dovezi enorme”, date ale companiei şi mărturii ale foştilor angajaţi. „Plângerea care face obiectul unei anchete în Spania susţine că Assange a fost obiectul unei ingerinţe masive (…) din partea autorităţilor nord-americane”, potrivit comunicatului lor.

În 2010, WikiLeaks a publicat mai mult de 700.000 de documente confidenţiale cu privire la activităţile militare şi diplomatice americane, evocând în special încălcări ale drepturilor omului comise de SUA, inclusiv asasinate de civili irakieni trecute sub tăcere.

În 2012, Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului de la Londra, pentru a evita extrădarea lui spre Suedia, unde era acuzat de viol, urmărirea penală fiind de atunci abandonată. După şapte ani, poliţia britanică l-a mutat la 11 aprilie 2019, după ce Ecuadorul i-a retras protecţia.

El ispăşeşte 50 de săptămâni de închisoare, pentru încălcarea condiţiilor eliberării sale provizorii, atunci când s-a refugiat în ambasadă.