Jumătate dintre români îl consideră pe Ceauşescu un personaj politic cu rol pozitiv în istoria ţării

Aproape jumătate dintre români apreciază că Nicolae Ceauşescu a fost un personaj politic cu rol pozitiv în istoria României, potrivit unui barometru de opinie INSCOP.

17 ian. 2014, 13:08
Jumătate dintre români îl consideră pe Ceauşescu un personaj politic cu rol pozitiv în istoria ţării

Sondajul relevă că Nicolae Ceauşescu este considerat un personaj politic cu un rol pozitiv în istoria României de către 47,5% dintre români, în timp ce 46,9% îl etichetează drept o personalitate negativă, iar 5,6% au afirmat că nu ştiu sau nu au răspuns, potrivit Agerpres.

Segmentul 18-34 de ani este ceva mai precaut decât celelalte în aprecierea lui Nicolae Ceauşescu drept un personaj pozitiv, fiind singurul tronson de vârstă în care percepţia majoritară este aceea a unui Ceauşescu cu rol mai degrabă negativ. De asemenea, persoanele cu studii medii şi primare îl văd pe fostul dictator semnificativ mai pozitiv decât cele cu studii superioare„, se arată în comunicat.

În cazul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, 42,3% dintre români îl consideră un personaj cu un rol pozitiv, 39,1% – un personaj negativ, iar 18,5% dintre respondenţi au ales varianta nu ştiu sau nu au răspuns în acest caz.

Printre persoanele de 65 de ani şi peste pare a fi ceva mai prezentă opinia că Gheorghiu-Dej a fost un personaj istoric cu influenţă mai degrabă pozitivă„, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte influenţa Elenei Ceauşescu asupra istoriei României, aceasta este percepută negativ de către 80,2% dintre respondenţi, în timp ce 12,1% dintre români o consideră un personaj cu o influenţă pozitivă, iar 7,7% nu ştiu sau nu au răspuns în acest caz.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

CITEŞTE ŞI: Elena Ceauşescu, despre înfometarea populaţiei: Dacă vor să mănânce mai mult, riscul este al lor