Juncker avertizează că Europa va pierde anual 3 miliarde de euro. Este vizată şi România

Introducerea de controale în interiorul zonei de liberă circulație europene va provoca pierderi economice anuale de 3 miliarde de euro, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European, într-o intervenție în care a încercat să transmită un mesaj puternic că măsurile impulsive de stopare a valului de migrație vor afecta economia Europei.

20 ian. 2016, 13:10
Juncker avertizează că Europa va pierde anual 3 miliarde de euro. Este vizată şi România

În condițiile în care 1,7 milioane de lucrători traversează frontierele interne europene în fiecare zi, iar anual se înregistrează 57 de milioane de deplasări transfrontaliere, orice oră de așteptare la granițe va avea un cost, a atras atenția șeful CE, citat de Reuters.

‘Una după alta închidem frontierele și, odată ce vor fi închise, vom constata că va exista un cost economic uriaș’, a subliniat el.

‘Dacă vom închide granițele, dacă piața internă începe să sufere (…), atunci într-o zi ne vom întreba dacă avem cu adevărat sau nu nevoie de o monedă comună dacă nu mai există piață unică, nici libertate de mișcare a lucrătorilor’, a avertizat Juncker.

Chiar dacă 3 miliarde de euro reprezintă o sumă relativ modestă din totalul schimburilor comerciale anuale între cele 28 de state membre, cifrate la circa 2.800 miliarde de euro, Juncker și cancelarul german Angela Merkel au făcut amândoi legătura între viitorul monedei euro și închiderea granițelor în ultimele săptămâni.

Adoptând o tactică aparent șocantă de a combate reacțiile puternic naționaliste față de migrație, Juncker a avertizat săptămâna trecută, în prima sa conferință de presă din 2016, că pentru cetățeni va fi mai dificil să-și găsească locuri de muncă, iar euro ‘nu are rost’ într-o Europă în care oamenii nu pot călători liber.

La rândul său, cancelarul german a calificat Europa ca ‘vulnerabilă’, Angela Merkel afirmând că soarta monedei euro este ‘direct legată’ de rezolvarea crizei migrației.

În Parlamentul European, Juncker a citat datele Comisiei Europene care estimează la 3 miliarde de euro costul anual al închiderii frontierelor, menționând și că, potrivit unor estimări independente, închiderea podului între Danemarca și Suedia ar putea provoca pierderi economice de 300 milioane de euro anual.

Începând de anul trecut, Comisia Europeană lucrează la o serie de reforme, ce vor fi prezentate în luna martie, cu privire la împărțirea mai echilibrată a responsabilității de preluare a solicitanților de azil.