Juncker dezminte că ar intenţiona să demisioneze

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker nu va demisiona, a declarat luni un purtător de cuvânt al CE, după apariția unei informații în acest sens în revista germană Der Spiegel, relatează Reuters.

21 nov. 2016, 17:48
Juncker dezminte că ar intenţiona să demisioneze

‘Președintele nu va demisiona’, a declarat oficialul european în cadrul unei conferințe de presă în legătură cu informația apărută în Der Spiegel potrivit căreia Juncker a amenințat că va demisiona dacă președintele Parlamentului European Martin Schulz va trebui să renunțe la postul său.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să facă alte comentarii în legătură cu declarațiile atribuite lui Juncker, un fost premier luxemburghez de centru-dreapta care a format o alianță strânsă cu social-democratul german Martin Schulz.

Schulz, sprijinit de Juncker, are în vedere să obțină în ianuarie un al treilea mandat de 30 de luni în fruntea Parlamentului European, în pofida opoziției de centru-dreapta din legislativul UE care dorește ca acesta să renunțe la funcție pentru a face loc unui conservator, informează Agerpres.

Citeşte şi Jean-Claude Juncker afirmă că Donald Trump este riscant pentru Europa şi trebuie să fie învăţat ce înseamnă UE

De asemenea, Schulz este avut în vedere pentru funcția de ministru de externe în Germania, după ce Frank-Walter Steinmeier a fost propus candidat la funcția de președinte al Germaniei. Schulz ar putea de asemenea să candideze din partea SPD împotriva Angelei Merkel la alegerile legislative din septembrie anul viitor.

Și alții au pus de asemenea în discuție dacă Schulz ar trebui să renunțe la funcție într-un moment de turbulență pentru Uniunea Europeană după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar. Dacă acest lucru se va întâmpla, toate cele trei principale instituții UE vor fi conduse de centru-dreapta și ar pune presiune asupra președintelui Consiliului European Donald Tusk, care va prezida negocierile privind Brexitul.