Juncker îi cere lui Merkel să ignore sondajele şi să primească în continuare refugiaţi

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut cancelarului german Angela Merkel, care este tot mai contestată în Germania pentru politica ei de primire a imigranților extracomunitari, să nu se lase influențată de sondaje și să continue această politică, transmite AFP, citată de Agerpres.

23 oct. 2015, 11:49
Juncker îi cere lui Merkel să ignore sondajele şi să primească în continuare refugiaţi

‘Aici nu este vorba de popularitatea pe termen scurt, ci de substanța politicii’, a afirmat Juncker într-un interviu ce va fi publicat sâmbătă de grupul media Funke-Mediengruppe, dar din care câteva extrase au fost difuzate vineri. Prin urmare, șeful executivului comunitar i-a cerut cancelarului german ‘să nu se lase abătută de la direcția ei de către sondaje’. ‘Noi, ceilalți europeni, trebuie să arătăm că suntem în măsură să ne onorăm promisiunea unei responsabilități comune’, a insistat Juncker.

În timp ce perseverează cu politica de primire a sute de mii de imigranți veniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, Angela Merkel se confruntă cu un val de nemulțumire în propria ei tabără conservatoare. În plus, sondajele evidențiază o erodare a popularității cancelarului.

Pe de altă parte, poliția judiciară germană a avertizat joi asupra creșterii numărului actelor de violență împotriva centrelor pentru refugiați, pentru anul în curs fiind înregistrate deocamdată 576 de astfel de delicte, informează Agerpres.

Citeşte şi Criza imigranţilor: Juncker subliniază nevoia urgentă de ajutor umanitar

Autoritățile de la Berlin se așteaptă să primească anul acesta până la un milion de cereri de azil din partea refugiaților, iar Angela Merkel este acuzată adesea că a încurajat acest aflux prin promovarea unei politici de deschidere față de imigranții extracomunitari, în special cei sirieni, care beneficiază de o examinare accelerată a cererii de azil.

Totuși, guvernul de la Berlin a început să ia unele măsuri pentru stăvilirea acest val migrator, Bundestagul adoptând săptămâna trecută un prim pachet legislativ menit să descurajeze sosirea imigranților, printre decizii numărându-se grăbirea examinării cererilor de azil, dar și a expulzării celor cărora li s-a respins cererea, precum și reducerea ajutoarelor sociale pentru acești imigranți.