Juncker laudă politica Angelei Merkel de primire a refugiaţilor: „Istoria îi va da dreptate”

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat, într-un interviu publicat miercuri în cotidianul german Bild, că Europa face progrese în gestionarea crizei migranților, el estimând și că "istoria îi va da dreptate" cancelarului Angela Merkel în ce privește politica sa "vizionară" de primire a refugiaților, notează Reuters.
Filip Stan
17 feb. 2016, 09:52
Juncker laudă politica Angelei Merkel de primire a refugiaţilor:

„Asistăm, în sfârșit, la primele câteva progrese”, a declarat Juncker în interviul menționat, remarcând că numărul imigranților care sosesc din Turcia în Grecia este în scădere. El a avertizat însă că va necesita timp pentru ca „toate măsurile pe care le-am convenit în ultimele săptămâni și luni în Europa să aibă un efect”.

Președintele executivului comunitar a apreciat că este datoria unui șef de guvern să își apere politicile chiar și sub presiunea criticilor, pe care, s-a arătat el convins, Angela Merkel le va depăși.

„Politicile europene în privința migrației pe care ea și eu le urmăm vor avea câștig de cauză. Înseamnă forță politică să spunem că o putem face. Orice altceva echivalează cu capitulare în fața populiștilor”, a subliniat Juncker.

În același interviu, șeful Comisiei Europene a comparat determinarea Angelei Merkel de a-și promova ideile cu cea a fostului cancelar Helmut Kohl de a impune reunificarea germană după căderea Zidului Berlinului, în 1989.

„Mă gândesc, înainte de toate, la politica vizionară de reunificare a lui Helmut Kohl. Istoria i-a dat dreptate și îi va da dreptate și Angelei Merkel”, a mai declarat Jean-Claude Juncker pentru Bild.

În acest context, un grup de 11 țări din Uniunea Europeană dispuse să accepte voluntar refugiați se vor reuni joi la Bruxelles pentru a discuta despre proiectul cancelarului german de repartizare a unui număr suplimentar de solicitanți de azil în Europa, direct din Turcia, în schimbul intensificării eforturilor depuse de Ankara în lupta împotriva migrației ilegale, transmite Agerpres.

Înaintea summitului european care se va deschide în cursul după-amiezii de joi, cancelarul german Angela Merkel și omologul său austriac Werner Faymann urmează să se întâlnească în jurul prânzului cu liderii a nouă țări europene, printre care și președintele francez Francois Hollande, dar și cu premierul turc Ahmet Davutoglu și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la sediul de la Bruxelles al Reprezentanței Permanente a Austriei la UE.

„Reinstalarea” în Europa, în cadrul unui program al ONU, a unor refugiați aflați în prezent în Turcia va fi în centrul acestei reuniuni, a explicat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, calificând Ankara drept ‘partener strategic în gestionarea crizei’ imigranților.

„Este singura cale absolut sigură, deopotrivă pentru a evita ca oamenii să traverseze în condiții periculoase (Marea Egee — n.r.) și pentru țările care primesc refugiați, deoarece cererile de azil vor fi examinate și verificate” înainte, în taberele de refugiați din Turcia, Iordania și Liban, a spus ministrul grec de externe, Nikos Xydakis, într-un interviu pentru AFP.

Liderii care se vor reuni joi vor discuta de asemenea despre un program de repartiție intra-europeană a 160.000 de solicitanți de azil din Italia și Grecia, program care întâmpină dificultăți în a fi pus în aplicare, și despre negocierile pentru expulzarea imigranților economici veniți dinspre Turcia, care ar trebui să se încheie în iunie, a adăugat el.

Confruntată cu imposibilitatea de a obține un consens european privind un mecanism durabil de repartizare a refugiaților, Angela Merkel încearcă de câteva săptămâni cel puțin să ralieze un grup de state la cauza sa, pe care mass-media l-a numit „coaliția țărilor voluntare”. Din aceasta ar face parte, printre altele, Belgia, Finlanda, Grecia, Olanda și Suedia.

Cancelarul german se află sub o mare presiune politică pe plan intern, în condițiile în care afluxul record de peste un milion de refugiați, înregistrat anul trecut în Germania, i-a atras critici atât din partea opiniei publice, cât și a propriului său partid, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), și a dus la scăderea popularității sale.

„Există un grup de țări” din UE „care s-ar putea arăta dispuse să accepte, pe bază voluntară, încă un contingent de refugiați” pe teritoriul lor, a explicat Angela Merkel săptămâna trecută.

Pentru aceasta trebuie „în schimb” ca Turcia, în prealabil, „să limiteze sau, pentru cei mai mulți, să împiedice migrația ilegală” spre Europa, a precizat ea.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), de la începutul anului și până pe 11 februarie, numărul imigranților și refugiaților sosiți în Europa a ajuns la 83.201, dintre care 77.303 au sosit în insule grecești venind dinspre Turcia. Majoritatea dintre ei intenționează să ajungă în vestul Europei pe așa-numita „rută balcanică”.

De la sfârșitul lunii noiembrie, este pentru a treia oară când se organizează o astfel de reuniune informală a țărilor care vor să contrabalanseze tabăra țărilor cu o poziție dură în această problemă, în prima linie în rândul acestora din urmă aflându-se Ungaria, care refuză să primească refugiați și care a ridicat garduri de sârmă ghimpată la frontierele sale.

Liderii acestor țări intransigente, reunite în Grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria), urmează să se întâlnească de asemenea joi înaintea summitului.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îi primesc totodată miercuri seară pe premierii Croației, Serbiei, Macedoniei și Sloveniei, țări situate pe „ruta balcanică” folosită de marea majoritatea a imigranților pentru a ajunge în nordul Europei.

Summitul european de joi și vineri ar urma să permită ajungerea la un acord pentru a se evita ieșirea Marii Britanii din UE, dar va aborda de asemenea și criza imigranților care afectează Europa, o criză fără precedent după ce de-Al Doilea Război Mondial.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 3 mai, carnea pe care românii se bat s-o cumpere. Are prețuri excelente și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Elena Băsescu își caută de muncă. De ce a fost dată afară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare