Jurăminte cu BÂLBE la Camera Deputaţilor. Cum a pocit un ales cuvântul „DEPUTAT” la microfon VIDEO

Şedinţa Camerei Deputaţilor în care aleşii au depus jurământul nu a fost lipsită de bâlbe sau de note personale aduse de către unii deputaţi. Liviu Dragnea a uitat să pună mâna pe Biblie, Remus Cernea s-a ţinut departe de ea, iar Mircea Grosaru nu ştie exact în ce calitate a ajuns în Parlament, încurcând cuvântul "deputat" cu unul mai greu de reprodus în faţa doamnelor din Cameră.

RomaniaTV.net
20 dec. 2012, 13:07
Jurăminte cu BÂLBE la Camera Deputaţilor. Cum a pocit un ales cuvântul „DEPUTAT” la microfon VIDEO

Deşi unul din politicienii cei mai experimentaţi din România, Liviu Dragnea a avut emoţii la depunerea jurământului uitând să pună mâna pe Biblie, aşa cum cere ceremonialul. Şi-a adus aminte pe parcurs.

În schimb, Remus-Florinel Cernea s-a ferit deliberat de Biblie, motivând că este ateu. Pentru ca jurământul său să fie totuşi considerat valabil, Cernea a jurat „pe onoare şi conştiinţă”.

Deputatul Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a venit cu Biblia de acasă, apreciind probabil că jurământul nu i-ar fi valabil dacă ar jura pe o Biblie ortodoxă, în condiţiile în care este de o altă confesiune creştină. În cazul reprezentantului comunităţii musulmane, lucrurile au fost şi mai clare: jurământul a fost rostit cu mâna pe Coran şi s-a încheiat cu formula „Aşa să-mi ajute Allah!”

Unii deputaţi au simţit nevoia să adauge la jurământ şi cuvinte în limba maternă. Unul dintre deputaţii UDMR, Csabo Eden, a fost primul care a deschis seria adaosurilor la jurământ cu câteva cuvinte rostite în maghiară. Şi Mădălin Voicu şi-a întărit jurământul în ţigăneşte.

Cătălina Ştefănescu (PSD), cea care îi cheamă pe deputaţi pe rând să jure, a încurcat la un moment dat şi numele, dar şi sexul colegilor, într-o amuzantă serie de bâlbe: „Urmeaza doamna Vasilica Radu… Nu, domnul Vasilica… Nu, mă scuzaţi, doamna Dumitru Ioana, apoi Vasilica Radu Costin.”

Însă bâlba cea mai grozavă a comis-o reprezentantul minorităţii italiene, Mircea Grosaru, care în loc să rostească „deputat”, a înlocuit primul „t” cu un „l”. Însă au fost şi deputaţi care şi-au tratat cu maximă solemnitate jurământul rostit. Astfel, patosul Lilianei Mincă l-a impresionat pe unul dintre colegii săi care a simţit nevoia să imortalizeze momentul făcând poze cu iPadul.