Jurnalista care a scris biografia lui Putin explică de ce au atacat teroriştii Ţarnaev Bostonul

Jurnalista de origine rusă, Masha Gessen, autoarea unei biografii a preşedintelui rus Vladimir Putin, va scrie o carte despre fraţii Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, presupuşii autori ai atentatelor din Boston, relatează ziarul The New York Times. Cartea, prima despre fraţii Ţarnaev originari din Cecenia, va fi publicată de Editura americană Riverhead Books.

RomaniaTV.net
03 mai 2013, 19:21
Jurnalista care a scris biografia lui Putin explică de ce au atacat teroriştii Ţarnaev Bostonul

Cartea va fi scrisă de jurnalista ruso-americană Masha Gessen, autoarea biografiei preşedintelui rus Vladimir Putin – „The Man Without a Face”.”Domnişoara Gessen pare să fie cea mai calificată să scrie această carte: vorbeşte fluent rusă şi engleză, a fost corespondent în Cecenia, de unde provine familia Ţarnaev, a emigrat în Boston când era adolescentă”, au explicat reprezentanţii Editurii Riverhead Books care va publica cartea.

„Cartea va reconstitui lupta care s-a dat în interiorul celor doi fraţi între integrare şi alienare, precum şi transformarea lor în terorişti crescuţi pe teritoriul SUA, trăind pe teritoriul american, dar fiind loiali altor teritorii, o scindare de identitate care i-a direcţionat în sensul acestei misiuni letale”, au mai spus reprezentanţii editurii.

Fraţii Tamerlan şi Djohar Ţarnaev au fost acuzaţi de comiterea atentatelor de la maratonul din Boston, pe 15 aprilie, atacuri soldate cu trei morţi şi 264 de răniţi. Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis în schimbul de focuri cu poliţia din Boston, în timp ce încerca să se ascundă, iar fratele său, Djohar, de 19 ani, a fost rănit în confruntările cu poliţia americană.

Manifeste în favoarea lui Ţarnaev la Bişkek

Manifeste cu fotografii în care apare Ţarnaev şi mesajul „Djohar Ţarnaev este nevinovat, rugaţi-vă pentru Djohar” au fost lipite săptămâna aceasta pe pereţii mai multor pasaje subterane, dar şi pe faţada unui magazin din centrul capitalei kîrgîze. Serviciile de informaţii kîrgîze „încearcă să găsească autorii acestor manifeste„, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului lor de presă.

Djohar Ţarnaev, principalul suspect în atentatul din Boston şi-a petrecut copilăria în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, într-un orăşel situat în apropiere de Bişkek, înainte ca familia să se mute în Daghestan, în Caucazul rus, iar apoi în Statele Unite.

Manifeste similare au apărut şi la Groznîi, capitala Ceceniei, o republică din Caucazul rus, de unde este originar tatăl fraţilor Ţarnaev, potrivit site-ului de ştiri Kavkazski Uzel (nodul Caucazului), care publică o fotografie cu un asemenea manifest. Autorităţile cecene au dezminţit aceste zvonuri, spunând că „este o minciună totală”.