Jurnalista Helen Thomas, acreditată la Casa Albă aproape cinci decenii, a decedat

Jurnalista americană Helen Thomas, care a fost acreditată la Casa Albă timp de aproape cinci decenii în care la conducerea SUA s-au aflat 10 preşedinţi, a decedat sâmbătă, la vârsta de 92 de ani, informează bbc.co.uk.

21 iul. 2013, 14:14
Jurnalista Helen Thomas, acreditată la Casa Albă aproape cinci decenii, a decedat

Helen Thomas a decedat sâmbătă, în apartamentul său din Washington, după o lungă suferinţă, potrivit Mediafax.

Decana de vârstă a jurnaliştilor americani acreditaţi la Casa Albă, Helen Thomas a fost un model pentru ziarişti şi a fost totodată una dintre primele femei care au practicat această profesie în Statele Unite ale Americii.

Helen Thomas a fost renumită pentru întrebările dificile pe care le-a adresat celor 10 preşedinţi care s-au aflat în exercitarea mandatului pe perioada în care ea a fost acreditată la Casa Albă. De altfel, ea a fost şi prima femeie care a devenit membru al corpului de presă al Casei Albe, în 1960, anul în care John F. Kennedy a fost ales preşedinte.

De asemenea, Helen Thomas „a fost o adevărată instituţie” a preşedinţiei americane, fiind permanent aşezată în primul rând la conferinţele de presă zilnice organizate la Casa Albă.

Helen Thomas şi-a început cariera jurnalistică în anul 1943, la fosta publicaţie Washington Daily News, pe postul de „copy girl” (fată care copia informaţiile, n.r.)

Helen Thomas a relatat evenimentele de la Casa Albă din mandatele fiecărui preşedinte american de la John F. Kennedy şi până la Barack Obama. Ea este renumită pentru faptul că l-a numit pe George W. Bush „cel mai rău preşedinte din toată istoria Statelor Unite ale Americii”, potrivit dailymail.co.uk.

Thomas era cunoscută pentru opiniile sale ferme şi punctele de vedere intransigente. De altfel, ea a fost nevoită să se şi retragă din activitate, în iunie 2010, după ce şi-a exprimat o opinie care a stârnit numeroase controverse. Atunci, Helen Thomas a declarat că evreii ar trebui să plece din teritoriile palestiniene şi să se întoarcă „acasă, în Polonia, Germania, SUA” sau altă ţară.

Ulterior Helen Thomas şi-a cerut scuze, afirmând: „Regret profund comentariile pe care le-am făcut în legătură cu israelienii şi palestinienii. Ele nu reflectă credinţa pe care o am în suflet, că pacea se va instala în Orientul Mijlociu doar când toate părţile recunosc nevoia de respect reciproc şi toleranţă. Fie ca acea zi să vină în curând”.

În pofida scuzelor prezentate, declaraţia sa iniţială a provocat polemici pe scena politică americană, precum şi un val de nemulţumire în rândul utilizatorilor de internet, unii dintre ei solicitând companiei Hearst, pentru care Thomas lucra la momentul respectiv, să o concedieze. Ulterior, Helen Thomas, la momentul respectiv în vârstă de 89 de ani, a anunţat că se va pensiona.

Totuşi, în ianuarie 2011, ea a început să scrie editoriale pentru un săptămânal distribuite gratuit într-o suburbie a Washingtonului.

Dar cariera sa îndelungată este asociată cu participările sale ritualice la conferinţele de presă organizate la Casa Albă. Ea a fost deseori persoana care încheia conferinţele, spunând: „Thank you, Mister. President” (Vă mulţumim, domnule. Preşedinte, n.r.) – patru cuvinte politicoase din care răzbătea un spirit de competiţie feroce.

În august 2009, preşedintele Barack Obama a felicitat-o şi sărbătorit-o pe Helen Thomas, cu ocazia împlinirii vârstei de 89 de ani. Preşedintele a intrat neanunţat în sala de conferinţe de presă de la Casa Albă şi i-a cântat „La mulţi ani” jurnalistei Helen Thomas, care a relatat evenimentele de la Casa Albă încă din anul naşterii actualului preşedinte american. Apoi, Barack Obama i-a oferit prăjituri jurnalistei şi a sărutat-o pe obraz. Insolitul eveniment s-a petrecut chiar în ziua în care Barack Obama sărbătorea împlinirea vârstei de 48 de ani.

Helen Thomas s-a născut în 1920, în Kentucky, într-o familie de imigranţi libanezi. Ea a dorit să fie jurnalistă încă din studenţie, când a colaborat la ziarul şcolii la care învăţa. A început să lucreze ca redactor la un mic ziar din Washington, după care a început să colaboreze cu agenţia de presă United Press (UPI), moment în care a început să relateze despre campania prezidenţială a lui John F Kennedy. A lucrat pentru UPI timp de 57 de ani, până în 2000. La vârsta de 79 de ani, Helen Thomas a fost angajată de compania de publishing Hearst Corp.