Jurnalista Natalia Morari, care s-a retras din televiziune pentru a-și continua investigațiile online, a fost declarată persona non grata pe teritoriul României, MAE invocând „considerente de securitate”, arată Ziarul de Gardă.
Natalia Morari este fostă jurnalistă și fostă candidată pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, în toamna anului 2024. A lucrat, printre altele, la Publika TV și TV8, fiind pro-rusă declarată, din „interes economic”.
„E normal să ai relații normale cu toți, bazate pe interes economic. Pur și simplu nu hămăi unde nu trebuie, nu participi unde nu trebuie, ești prea mic pentru asta. Lasă-i pe cei mari să se înțeleagă între ei. Mâine-poimâine va veni momentul în care se vor așeza și se vor înțelege. Și noi ce vom face după tot țipatul acesta?”, a spus Morari într-o emisiune TV.
Jurnalista Natalia Morari, care i-a luat interviu lui Călin Georgescu în martie, declarată persona non grata pe teritoriul României. Alături de aceasta, primarul Chișinăului, Ion Ceban, și fostul premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev
Aceasta a plecat din televiziune din 2021, după ce s-a aflat că este într-o relație cu oligarhul milionar moldovean Viaceslav Platon, fugit din Republica Moldova la Londra.
Natalia Morari a apărut în spațiul public în 2007, când a publicat mai multe articole despre banii partidului de guvernământ din Federația Rusă, și a plecat din Rusia din 2008, nemaifiind lăsată să intre în apoi în țara lui Vladimir Putin.
Natalia Morari a fost acuzată de președintele Parlamentului Igor Grosu că e omul Kremlinului și de un parlamentar PAS, Lilian Carp, că are legături cu serviciul rus de securitate FSB (ex-KGB).
Aceasta i-a luat un interviu lui Călin Georgescu în martie 2025, nu cu mult timp înainte de alegerile prezidențiale din România, din mai 2025, în care suveranistul a vorbit despre „poporul moldovenesc”, despre „Maia Soroș-Sandu” și despre războiul din Ucraina.
Interviul integral poate fi văzut aici.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român susține că, din motive ce țin de siguranța națională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru Ion Ceban.
„Din motive ce țin de considerente de siguranță națională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie”, au transmis reprezentanții MAE.
Unul dintre cei doi interziși în România este Natalia Morari, celălalt fiind fostul premier Vasile Tarlev, în prezent lider unui partid afiliat oligarhului Ilan Șor.