Jurnalistul care a dispărut acum două luni în Wuhan a reapărut cu o poveste tulburătoare. Parcă este cu totul alt om

Jurnalistul Li Zehua susține că a fost reținut de poliție și forțat să intre în carantină după ce a călătorit la Wuhan pentru a transmite despre pandemia de COVID-19.

23 apr. 2020, 07:17
Jurnalistul care a dispărut acum două luni în Wuhan a reapărut cu o poveste tulburătoare. Parcă este cu totul alt om

Li Zehua lucra pentru televiziunea de stat CCTV şi a călătorit la Wuhan pentru a se documenta despre criza provocată de coronavirus. Pe 17 februarie, el a postat un videoclip în care susținea că un comitet de cartier încerca să acopere informații despre infecțiile din comunitate. După câteva zile, într-o altă transmisie online, el susţinea că este urmărit de agenţi de securitate, înainte ca filmarea să se încheie brusc, cu două persoane care intră în apartament.

Într-un videoclip postat pe YouTube, pe site-ul chinezesc Weibo și pe Twitter, Li a spus că a fost dus într-o secție de poliție locală. Lui i s-a adus acuzaţia de tulburare a liniştii publice, dar poliţia a revenit ulterior şi l-a anunţat că nu-l va sancţiona, însă va trebui să intre în carantină.

Citeşte şi Coronavirusul folosit ca scuză pentru acoperirea unei crime. Un bărbat din Florida şi-a ucis fosta soţie

Li a petrecut luna următoare în carantină în Wuhan, iar apoi în orașul natal, situat într-o altă provincie din China. Lui i se serveau trei mese pe zi, dar era monitorizat de agenţii de securitate.

În cele din urmă a fost eliberat pe 28 martie, dată după care spune că şi-a petrecut timpul cu familia. „Tot timpul poliția a acționat legal şi cu spirit civic, asigurându-se că am parte odihnă și mâncare. Chiar le păsa de mine. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze China și oamenii din lume să se unească„. Comentariile sale patriotice sunt radical diferite de videoclipurile încărcate anterior, fapt ce ridică mari semne de întrebare în legătură cu ce s-a petrecut cu el în ultimele două luni.

La momentul dispariției sale, Radio Free Asia a transmis că Li a fost probabil vizat de poliția secretă după ce a vizitat Institutul de Virologie Wuhan, un laborator care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor la lilieci.