Justiţia americană a închis site-ul Silk Road, considerat un „eBay al drogurilor”

Justiţia americană a închis site-ul ilegal Silk Road, prezentat deseori ca un "eBay al drogurilor" deoarece le permitea utilizatorilor să cumpere stupefiante online în schimbul unei monede virtuale, şi l-a arestat pe proprietar, relatează AFP şi Reuters.

03 oct. 2013, 07:42
Justiţia americană a închis site-ul Silk Road, considerat un „eBay al drogurilor”

Ross William Ulbricht, 29 de ani, proprietar şi fondator al acestui site de pe piaţa neagră, a fost arestat marţi la San Francisco şi a fost prezentat miercuri unui tribunal federal din acest oraş, potrivit unui document al Ministerului Justiţiei, informează Agerpres.

Justiţia a pus sechestru pe echivalentul a 3,6 milioane de dolari în moneda virtuală „bitcoin”, adică aproximativ 26.000 de astfel de monede, „cea mai mare captură de acest fel realizată vreodată”.

Site-ul Silk Road, pe care Ministerul Justiţiei îl descrie ca fiind „o vastă piaţă online responsabilă de distribuirea de sute de kilograme de droguri ilegale şi de alte produse şi servicii ilicite”, a fost închis. La accesarea site-ului, utilizatorii nu găsesc decât un anunţ al FBI şi al Departamentului de Justiţie: „Acest site ascuns a fost închis de Biroul Federal de Investigaţii”.

Potrivit documentelor judiciare, Ulbricht a deschis în ianuarie 2011 acest sit pe care internauţii puteau cumpăra heroină, cocaină, LSD şi metamfetamină, precum şi programe informatice pentru piratarea de calculatoare sau pentru furtul de parole.

„Site-ul Silk Road a servit ca o vastă piaţă neagră, unde droguri şi servicii ilegale erau achiziţionate regulat şi vândute de utilizatorii săi”, a afirmat agentul special FBI Christopher Tarbell, în plângerea depusă la un tribunal federal din New York.

Procurorii federali din New York l-au acuzat pe proprietarul Silk Road pentru trafic de droguri, piraterie informatică şi spălare de bani