Justiţia bulgară se specializează : Tribunal pentru crima organizată

Un tribunal specializat în cazuri legate de crima organizată a fost inaugurat în Bulgaria

RomaniaTV.net
03 ian. 2012, 16:45
Justiţia bulgară se specializează : Tribunal pentru crima organizată

Un tribunal şi un Parchet specializat în cazurile legate de crima organizată au început să funcţioneze marţi în Bulgaria. Măsura a fost luată ăpentru eficientizarea sistemului judiciar în conformitate cu solicitările Uniunii Europene, a anunţat preşedintele tribunalului, Gheorghi Uşev, citat de presa bulgară.

Aproximativ 80 de proceduri pentru răpire, luare de ostatici, spălare de bani, deturnare de fonduri şi trafic de fiinţe umane vor fi trimise spre judecare acestei noi instituţii, care se va putea ocupa de peste 300 de cazuri pe an, a declarat Uşev la postul naţional de radio.

În jurisdicţia acestui tribunal special nu intră însă cazurile de corupţie, potrivit Codului Penal adoptat la începutul anului trecut, de teama ca acest tribunal să nu se transforme într-un instrument de represiune a adversarilor politici ai actualei puteri.

Un raport al Parchetului publicat în decembrie arată că anchetele judiciare împotriva crimei organizate se încheie mult mai rar cu o condamnare decât în cazul altor investigaţii. În 2011, în timp ce, în medie, Parchetul a pierdut cel mult 4% dintre procese, a pierdut în schimb 17 % din procesele privind criminalitatea organizată, 13% din cele privind deturnarea de fonduri europene şi 10% din cele de spălare de bani.

De la aderarea sa la UE în 2007, Bulgaria face obiectul unei supravegheri stricte şi inedite a Comisiei Europene, ca şi România, care vizează eficienţa justiţiei în faţa crimei organizate şi a corupţiei. În ultimul său raport din 20 iulie, Comisia a deplâns faptul că procedurile demarate nu conduc decât rareori la condamnarea inculpaţilor.

Uşev a ţinut să precizeze că tribunalul specializat va aplica legile ţării şi nu o „legislaţie specială”.