Justiţia catalană începe urmărirea PENALĂ în cazul organizării referendumului pentru independenţa Cataloniei

Printre plângerile considerate admisibile de Curtea din Catalonia se numără și cea a Parchetului național, care pe data de 21 noiembrie a anunțat începerea urmăririi penale împotriva lui Artur Mas, precum și a vice-președintei Cataloniei, Joana Ortega, și a consilierei regionale pentru educație, Irene Rigau.

22 dec. 2014, 16:38
Justiţia catalană începe urmărirea PENALĂ în cazul organizării referendumului pentru independenţa Cataloniei

Potrivit Parchetului, organizarea referendumului pentru independenţa Cataloniei fără a ţine cont de interdicţia Curții Constituționale a constituit un act de nesupunere civică, precum și un abuz de putere și o uzurpare a autorității, scrie presa spaniolă.

Curtea Constituțională a dispus în luna septembrie suspendarea referendumului, însă decizia l-a determinat pe Artur Mas să organizeze doar o consultare simbolică. Totuşi, Curtea Constituţională a reacţionat şi la această iniţiativă, considerând-o ca fiind ilegală şi acţionând în consecinţă.

Citeşte şi Catalonia: 1,9 milioane de spanioli au spus DA independenţei, la referendum

Pe 9 noiembrie, dintre cele 2,3 milioane de persoane care s-au prezentat la urne, aproximativ 1,8 milioane au votat pentru independenţa regiunii.