Justiţia din Indonezia a RESPINS apelul unor CONDAMNAŢI la MOARTE pentru trafic de droguri

Un tribunal indonezian a respins luni un nou apel făcut de doi cetățeni australieni condamnați la moarte în Indonezia pentru trafic de droguri, relatează DPA, citată de Agerpres. Andrew Chan și Myuran Sukumaran au contestat decizia președintelui indonezian Joko Widodo de a nu le acorda clemență, susținând că acesta nu a luat în considerare reabilitarea lor.

06 apr. 2015, 09:05
Justiţia din Indonezia a RESPINS apelul unor CONDAMNAŢI la MOARTE pentru trafic de droguri

Tribunalul administrativ de stat de la Jakarta a explicat că nu are jurisdicție pentru a examina decizia președintelui indonezian. Decizia de condamnare la moarte a lui Andrew Chan și Myuran Sukumaran pentru trafic de droguri a provocat un adevărat scandal politico-diplomatic între Australia și Indonezia. Cei doi au fost găsiți vinovați pentru tentativa de transporta, în 2006, din insula Bali în Australia, cantitatea de 8 kilograme de heroină.

Guvernul de la Canberra, familiile și susținătorii celor doi australieni au cerut Indoneziei să oprească execuțiile, afirmând că Andrew Chan și Myuran Sukumaran sunt deplin reabilitați și au ajutat și la reabilitarea altor deținuți, potrivit Agerpres.

La începutul lunii trecute, Australia a propus să plătească costurile detenției pentru cei doi cetățeni australieni condamnați la moarte în Indonezia dacă sentința lor va fi comutată în închisoare pe viață, însă oferta a fost respinsă de Jakarta.

Citeşte şi SCRISOAREA de ADIO a românului CONDAMNAT LA MOARTE în Malaezia

Oferta autorităților de la Canberra a fost făcută printr-o scrisoare trimisă pe 5 martie de către ministrul de externe australian Julie Bishop omologului său indonezian Retno Marsudi. Acesta a respins însă oferta părții australiene printr-o scrisoare redactată pe 8 martie. ‘‘Doresc să vă reamintesc că nu există bază juridică în cadrul legislației indoneziene care să permită acest lucru. Președintele este de părere că un asemenea schimb nu poate fi efectuat”, a subliniat șeful diplomației de la Jakarta.

În afară de Chan (31 de ani) și Sukumaran (33 de ani), alți șapte cetățeni străini sunt condamnați la moarte pentru trafic de droguri în Indonezia, în cazuri separate — trei nigerieni, un francez, un filipinez, un brazilian și un ghanez. Datele execuțiilor acestora nu au fost anunțate.