Justiţia franceză a refuzat să îi suspende supravegherea video teroristului Salah Abdeslam

Justiția franceză a respins vineri cererea lui Salah Abdeslam, singurul jihadist încă în viață și suspectul-cheie în atentatele comise în noiembrie la Paris, care a cerut oprirea dispozitivului de supraveghere video permanentă din celula sa în numele respectării vieții private.

15 iul. 2016, 16:04
Justiţia franceză a refuzat să îi suspende supravegherea video teroristului Salah Abdeslam

Această decizie survine la o zi de la un nou atentat comis în Franța și soldat cu cel puțin 84 de morți. Un bărbat de 31 de ani, originar din Tunisia, a intrat cu un camion în mulțimea adunată pentru a asista la focurile de artificii cu prilejul sărbătorii naționale a Franței, după care a fost ucis de poliție.

Tribunalul administrativ din Versailles, în apropiere de Paris, a respins cererea lui Abdeslam explicând în special că atentatele din noiembrie, cele mai grave comise în Franța (130 de morți), ‘necesită măsuri excepționale pentru a se asigura împotriva riscurilor’ de evadare sau de suicid în cazul Abdeslam.

Cel mai supravegheat deținut din Franța, Salah Abdeslam, 26 de ani, este reținut izolat la Fleury-Mérogis (regiunea pariziană), cea mai mare închisoare din Europa, într-o celulă special amenajată, sub supraveghere permanentă a camerelor, două în celulă, altele în sala de sport și în zonele de plimbare.

Citeşte şi Atentat în NISA: Starea de urgenţă prelungită va include şi reintroducerea percheziţiilor administrative

Este vorba de o ‘atingere gravă și ilegală la adresa vieții private’, a apreciat avocatul Frank Berton, care a cerut în cursul audierii de miercuri ‘suspendarea deciziei ministeriale’ din 17 iunie care ordonă supravegherea permanentă a suspectului timp de trei luni.

Avocatul său a atacat de asemenea decizia luată de ministrul Justiției Jean-Jacques Urvoas, care permite instalarea unui astfel de dipozitiv. El a subliniat că o astfel de măsură trebuia prevăzută de lege.