Justiţia rusă a decis să îl lase în LIBERTATE pe opozantul rus Alexei Navalnîi

Justiția rusă l-a lăsat în libertate pe opozantul numărul unu al Kremlinului, respingând, miercuri, cererea de plasare în detenție a lui Alexei Navalnîi, condamnat în 2013 la cinci ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar privind o deturnare de fonduri. 

13 mai 2015, 20:40
Justiţia rusă a decis să îl lase în LIBERTATE pe opozantul rus Alexei Navalnîi

Condamnat inițial, în iulie 2013, la cinci ani de închisoare fermă, lui Alexei Navalnîi i s-a comutat ulterior pedeapsa, în octombrie 2013, în închisoare cu suspendare, după ce a obținut între timp scorul onorabil de 27,2% în alegerile municipale din Moscova, întărindu-și statutul de prim opozant al Rusiei.
‘Nu există motiv pentru anularea suspendării’, a declarat judecătorul unui tribunal din Moscova, în enunțarea deciziei sale.

Însă Administrația rusă însărcinată cu aplicarea pedepselor a cerut revocarea suspendării, argumentând că Alexei Navalnîi, ale cărui discursuri capătă uneori accente naționaliste, nu a respectat condițiile acesteia.

Potrivit justiției ruse, Navalnîi se face în continuare vinovat de faptul că ar fi organizat în 2009 deturnarea a 16 milioane de ruble (400.000 de euro) în detrimentul unei întreprinderi forestiere publice, pe vremea când era consultant al guvernului liberal al regiunii Kirov, la 900 kilometri est de Moscova, ceea ce l-ar face ineligibil până la sfârșitul pedepsei sale.

Citeşte şi Alexei Navalnîi, eliberat dintr-un centru de detenţie din Moscova

Alexei Navalnîi a denunțat mereu o acuzație ‘fabricată în scopuri politice evidente’.’Nu ne vom preda. Înțelegem că astfel de procese sunt amenințări și presiuni, însă vom continua să acționăm’, a declarat opozantul la ieșirea din tribunal, unde s-a prezentat având asupra sa o geantă de voiaj, în cazul în care ar fi fost trimis la închisoare.

Navalnîi, care a format recent o coaliție electorală ce regrupează mai multe partide din opoziție, este obișnuit să revină în închisoare sau să fie trimis în arest la domiciliu, în general pentru participări la reuniuni non-autorizate.

Avocat și blogger carismatic, Alexei Navalnîi, 38 de ani, este cunoscut și pentru faptul că a denunțat corupția în rândul elitelor din Rusia. La rândul lor, detractorii îl acuză că este susținut de Occident pentru a provoca o schimbare de regim în Rusia.