Justiţie necruţătoare: Doi olandezi sunt judecaţi în Rusia pentru „propagandă homosexuală”

Doi cetăţeni olandezi au compărut luni într-un tribunal, la Murmansk (nord-vest), pentru a răspunde acuzaţiei de "propagandă a homosexualităţii" ce a fost interzisă de o lege controversată adoptată recent în Rusia, a anunţat acest tribunal local, relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
22 iul. 2013, 17:17
Justiţie necruţătoare: Doi olandezi sunt judecaţi în Rusia pentru „propagandă homosexuală”

Patru cetăţeni din Olanda, inclusiv directorul ONG-ului LGBT Groningen, Kris van der Veen, au fost arestaţi duminică într-o tabără pentru tineri, „Fregat”, lângă Murmansk, a declarat pentru AFP avocatul lor rus, Maria Kozlovskaia. Ei au fost eliberaţi câteva ore mai târziu şi au fost convocaţi luni la tribunal.

Veniţi să facă un film despre drepturile homosexualilor în Rusia, ei au participat la o masă rotundă consacrată drepturilor omului, în această tabără, iar poliţişti şi reprezentanţi din cadrul Serviciului pentru Migrare au sosit la faţa locului.

Ei sunt acuzaţi că au comis fapte de „propagandă homosexuală”. O lege controversată, adoptată în iunie în Rusia, pedepseşte orice act de „propagandă homosexuală” în faţa unui minor, prin amenzi dure, un text criticat de activişti în domeniul drepturilor omlui.

Această lege prevede o amendă în valoare de până la 100.000 de ruble (aproximativ 2.300 de euro) şi 15 zile de închisoare.