Kabulul, lovit de rachete la ora de rugăciune. Credincioşii nu s-au oprit în timpul exploziilor VIDEO

Atacul a întrerupt rugăciunea de Eid al-Adha, la care participa și președintele Ashraf Ghani, conform imaginilor difuzate de televiziunile locale.

20 iul. 2021, 10:25
Kabulul, lovit de rachete la ora de rugăciune. Credincioşii nu s-au oprit în timpul exploziilor VIDEO

Mai multe rachete au lovit Kabulul, capitala Afganistanului, marți, „aterizând” chiar în apropierea palatului prezidențial, în timpul rugăciunilor de Eid al-Adha, o sărbătoare musulmană importantă, relatează Reuters. Nu este încă clar cine s-a aflat în spatele atacului.

Trei rachete au lovit Kabulul, în zona din apropierea palatului prezidențial, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de interne afgan, Mirwais Stanekzai, adăugând și că nu au existat victime.

Atacul a întrerupt rugăciunea de Eid al-Adha, la care participa și președintele Ashraf Ghani, conform imaginilor difuzate de televiziunile locale. Rugăciunea a continuat, totuși, în sunete de explozii, iar Ghani și-a ținut apoi discursul de la podium.

Câştigător al Premiului Pulitzer, ucis în Afganistan. Fotoreporterul a fost împuşcat de talibani
Instabilitatea și nesiguranța au crescut semnificativ în ultimele luni în Afganistan, în situația în care talibanii își continuă ofensivele majore, iar armata SUA se retrage la ordinul președintelui Joe Biden.

Spre deosebire de alți ani, talibanii nu au stabilit un armistițiu temporar pe perioada sărbătorii. Luni, 15 misiuni diplomatice și reprezentantul NATO la Kabul au făcut un apel la talibani să oprească ofensivele și să accepte un armistițiu.

Kabulul, atacat cu rachete: 

Misiunea SUA în Afganistan a eşuat, consideră Serghei Lavrov, iar retragerea ”precipitată” se află la originea degradării situaţiei

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov consideră că misiunea americană în Afganistan a ”eşuat” şi denunţă faptul că o plecare ”precipitată” a Statelor Unite din această ţară se află la originea degradării situaţiei în domeniul securităţii, relatează AFP.

În pofida faptului că preşedintele american Joe Biden încearcă ”să prezinte situaţia în culorile cele mai pozitive”, ”toată lumea înţelege că misiunea a eşuat”, a apreciat Serghei Lavrov vineri, la Taşkent, în Uzbekistan, unde participă la o Conferinţă Internaţională a Cooperării Ţărilor din Asia Centrală şi de Sud.

”Acest lucru este recunocut de toţi, inclusiv de către Statele Unite”, a subliniat el, citat de agenţii ruse de presă.

Şeful diplomaţiei ruse consideră că ”degradarea rapidă a situaţiei în Afganistan” are drept cauză ”retragerea precipitată a contingentelor americane şi NATO”, care a sporit ”incertitudinea (…) militară şi politică în interiorul şi în jurul ţării”.

Atentat în Afganistan, zece morţi de la organizaţia caritabilă promovată de Prinţesa Diana. Statul Islamic a revendicat atacul

”În circumstanţele actuale există un risc real ca instabilitatea să se reverse în ţări vecine”, a adăugat Lavrov.

Talibanii – care au lansat la începutul lui mai o ofensivă împotriva armatei afgane, în paralel cu o retragere a forţelor străine – au cucerit vaste teritorii rurale, mai ales în nordul şi vestul ţării, departe de bastioanele lor tradiţionale din sud.

Ei au cucerit mai multe posturi de frontieră-cheie la frontiera cu Pakistanul, Iranul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul şi asediază mai multe capitale ale unor provincii.

Rămaşi fără o susţinere americană, militarii afgani au opus o rezistenţă slabă.

Peste 1.000 de militari s-au refugiat, săptămâna trecută, în Tadjukistan, care a mobilizat 20.000 de rezervişti la frontiera cu Afganistanul.

Preşedintele tadjik Emomali Rakhmon a efectuat vineri o vizită în regiune, pentru a inspecta pregătirea de luptă a armatei.

Rusia, o putere regională apropiată fostelor republici sovietice din Asia Centrală, este îngrijorată de o destabilizare în această regiune, în care păstrează baze militare.

”Criza afgană exacerbează ameninţarea teoristă şi problema traficului de droguri, care a atins niveluri fără precedent”, a mai reproşat, vineri, Serghei Lavrov.