Kalaşnikov ameninţă Republica Moldova: „Va fi DESTRĂMATĂ dacă se alătură NATO”

Doi influenţi deputaţi de la Moscova reacţionează cu ameninţări la ideea că Republica Moldova ar putea adera la NATO, după ce şi un senator rus ameninţase cu o zi înainte că preşedinta Maia Sandu riscă să repete „politica sinucigaşă” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

24 ian. 2023, 23:16
Kalaşnikov ameninţă Republica Moldova: „Va fi DESTRĂMATĂ dacă se alătură NATO”
Alertă maximă la graniţa Republicii Moldova. Regimul separatist de la Tiraspol trece la mobilizări

Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalaşnikov, ameninţă că Republica Moldova ar putea fi destrămată dacă se va alătura NATO.

„Dacă Moldova ar dori să-și distrugă propriul stat, atunci aceasta (n.r.-aderare la NATO) este cea mai bună cale. Dacă sunt de părere că la fel ca și Finlanda sau Suedia, pe furiș, repede, profitând de situație, pot intra în NATO fără ca să se li se întâmple nimic în propria lor țară, atunci ar trebui să-și amintească altceva. Faptul că în Finlanda există două limbi oficiale și acolo sunt respectate popoarele care locuiesc în țară. Și ei au Găgăuzia și Transnistria, locuite de vorbitori de limbă rusă, care și-au exprimat voința de mult, la începutul anilor 1990”, a declarat Leonid Kalașnikov pentru Vedomosti.ru.

De asemenea, oficialul rus a anunțat că poziția Kremlinului față de o potențială intrare a Republicii Moldova în NATO va fi una negativă, pentru că acest lucru va reprezenta „ un pericol pentru securitatea” Federației Ruse.

Alertă maximă la graniţa Republicii Moldova. Regimul separatist de la Tiraspol trece la mobilizări
„Un lucru este să faci o declarație și alta este, atunci când o țară intră în alianța militară. De obicei, reacționăm la acțiunile care sunt întreprinse. Moldova ne-a supărat în ultima perioadă cu o serie de decizii. Dar Ministerul rus de Externe știe să răspundă la declarațiile președintelui Republicii, Maia Sandu”, a punctat acesta.

Recent, senatorul rus Andriy Klimov a lansat o amenințare la adresa Maiei Sandu, după ce președintele Republicii Moldova a vorbit despre apropierea de NATO.

Carmen Harra a anunţat data exactă la care se termină războiul din Ucraina: „Omenirea are un pericol uriaș de război mondial în 2024, acolo trebuie să avem grijă”
Senatorul a comentat pe Telegram declarația Maiei Sandu despre posibila intrare în alianța militară NATO și a întrebat dacă președintele moldovean este pregătit să repete „politica suicidară” a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski. Mai mult, senatorul și a dat de înțeles că problemele Ucrainei au început în 2014, după anunțarea planurilor Kievului de a adera la NATO.

La sfârșitul anul trecut, șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteața, a anunțat că Rusia ar putea încerca în 2023 o invazie a Republicii Moldova, în încercarea de a crea un coridor spre Transnistria. Totuși, el a accentuat că punerea în aplicare a acestor scenarii depinde de evoluțiile războiului din Ucraina.

Un nou ajutor pentru Moldova de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus marţi suplimentarea ajutoarelor pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, informează dpa.

„Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de şoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să lovească ţara”, a declarat conform unui comunicat preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Fondurile europene sunt destinate combaterii crizei energetice şi găzduirii mai multor refugiaţi ucraineni.

Din totalul de 145 de milioane de euro, 45 de milioane sunt nerambursabile. Asistenţa financiară este condiţionată de reformele în economie, consolidarea statului de drept, securitatea energetică şi progresele în combaterea corupţiei.

Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European şi de ţările membre ale UE. Noua tranşă de fonduri ar urma să se adauge sumei de circa un miliard de dolari promisă deja de Uniune Republicii Moldova.