Kamala Harris: „Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt aici în România azi să reîntăresc acest angajament”

Kamala Harris a făcut declaraţii, vineri, după ce a avut o întrevedere tete-a-tete cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Vicepreşedintele american a ajuns în România după o vizită făcută în Polonia.

11 mart. 2022, 16:23

Kamala Harris, declaraţii live la Palatul Cotroceni:

„Vă mulţumesc pentru primire călduroasă, pentru partetarietul pe care-l avem.

Vreau să mulţumesc poporului român din partea SUA, sub conducerea preşdintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generozitatea şi curajul pe care l-a aratat în lume. Am văzut cum aţi primit refugiaţi.

Am discutat azi cu preşedintele într-o discuţie productivă să reîntărim partneriatul nostru.

Angajamentul SUA faţă de articolul 5 este absolut ferm. Luăm foarte în serios gata să acţionăm. Un atac împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tuturor.

Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt aici în România azi să reîntăresc acest angajament.

Tot trebuie să facem ca răspuns la războiul lui Putin este să fim aliaţi în cadrul NATO şi să demonstrăm angajamentul SUA.

Am trimis 2.000 de militari care sunt gata să apere Flancul estic NATO

Vreau să vă mulţumesc, domnule Iohannis, pentru modul în care conduceţi ţara. Sunteţi un model şi vreau să vă mulţumesc.

În ceea ce priveşte ajutorul nostru pentru Ucraina, am alocat 13,5 miliarde de dolari ajutor pentru Ucraina

România a fost un centru al acestei asistenţe umanitare şi vreau să mulţumesc preşdintelui şi poporului român pentru că aţi primit zeci de mii de refugiaţi şi aţi făcut atât acest cu atâta compasiune.

Relaţia SUA – România este scoasă în evidenţă în acest moment. Vreau să vă mulţumesc, domnule preşedinte”

Kamala Harris, despre trimiterea de trupe suplimentare în România. „Este o situaţie dinamică şi tot timpul evaluăm situaţia”

„SUA sunt angajate în prietenia şi dedicarea pentru România. Cel mai recent angajament, prin trimiterea de trupe. Este o situaţie dinamică şi tot timpul evaluăm situaţia care există.

În ceea ce priveşte comportamentul lui Putin, nu pot să speculez. Ca membri NATO, un atac împotriva unui membru este un atac împotriva tuturor”, a mai pus Kamala Harris.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina se extinde. Ruşii au bombardat în premieră oraşele Luţk şi Dnipro, cel puţin cinci civili au fost ucişi UPDATE

Kamala Harris a venit vineri la Bucureşti. La aeroport, vicepreşedintele SUA a fost întâmpinat de ministrul de Externe Bogdan Aurescu, de Ambasadorul României la Washington Andrei Muraru. De la aeroport, vicepreşedintele SUA Kamala Harris a plecat spre Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Kamala Harris, vizită istorică la Bucureşti. Discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă la Palatul Cotroceni UPDATE