Karl Nehammer dezamăgit de rezultatul alegerilor din Austria. Rareș Bogdan: „Opinia publică din Austria nu este împotriva aderării României la Schengen”

În contextul în care în Austria au avut loc alegeri, iar partidul lui Nehammer a scăzut semnificativ din punct de vedere al numărului de voturi, România gândește strategii pentru aderarea la Schengen. Cum a comentat Rareș Bogdan această situație.

30 ian. 2023, 19:50
Karl Nehammer dezamăgit de rezultatul alegerilor din Austria. Rareș Bogdan: „Opinia publică din Austria nu este împotriva aderării României la Schengen”
Ce trebuie să facă România pentru a adera la Schengen

Cum arată șansele României la Schengen? Alegerile din Austria Inferioară, din 29 ianuarie 2023, au adus o serie de surprize pentru partidul lui Karl Nehammer, ÖVP, care a obținut doar 40% din voturi, adică cu 11 procente mai puțin decât până în prezent. Provincia în care au avut loc alegerile reprezintă cel mai mare land austriac și este un fief al Partidului Poporului, aflat la guvernare.

Citește și: Alegeri în Austria: cancelarul Karl Nehammer, eșec fără precedent. Conservatorii au dat lovitura

În acest context, europarlamentarul Rareș Bogdan a comentat într-o emisiune Antena 3, care sunt șansele României în ceea ce privește aderarea la Schenge, în condițiile în care s-a dovedit că politica dusă de Nehammer nu a dat rezultatele pe care acesta le spera.

„Partidul lui Nehammer a pierdut alegerile. Chiar dacă a obținut un scor de 40%, a pierdut 11 puncte procentuale, ceea ce e foarte mult. Asta arată că problematica internă, transferată către deciziile de politică externă, nu a prins absolut deloc.

De asemenea, au reușit, prin ceea ce au făcut României, această nedreptate extrem de dură, să dea către partidul de extremă dreaptă, Partidul Libertății din Austria (FPÖ), 10%. Nu mai pot realiza majoritatea nici măcar cu liberalii. Trebuie să facă o coaliție cu acest partid de extremă dreapta, care le creează o mare problemă la nivel european, sau o coaliție, cum a mai fost, cu Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ)“, a spus Rareș Bogdan.

Ce trebuie să facă România pentru a adera la Schengen

De asemenea, Rareș Bogdan a mai dezbătut care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă România, în următoarea perioadă,  pentru a obține un vot favorabil din partea Austriei în Consiliu JAI din viitor, pentru a putea adera la Schengen.

„Nehammer nu va pleca. Ei nu au pierdut decât majoritatea în camera superioară, care e mult mai puțin importantă decât Bundestag-ul. Trebuie spus, însă, că președintele Parlamentului, ministrul Apărării, secretarul general al partidului, președintele partidului și ministrul de Interne sunt toți din landul Austria Inferioară.

Trebuie reîncepute negocierile, trebuie folosite toate atuurile noastre pe care le avem datorită poziției față de ceea ce se întâmplă în regiune, pentru că suntem o insulă de stabilitate, pentru că NATO și UE au nevoie de România, și pentru că avem foarte mulți prieteni, nu doar oameni care au încercat marea cu degetul și au pierdut, cum e Karl Nehammer care a creat o nedreptate poporului român. Noi avem și foarte mulți prieteni, de la SUA și Marea Britanie, până la celelalte țări din Uniunea Europeană.

Opinia publică din Austria nu este împotriva României, Partidul Social Democrat și Verzii nu sunt împotriva României“, a mai spus Rareș Bogdan.

Citește și: Rareş Bogdan: „Austria nu trebuie să ne calce în picioare. Karl Nehammer a dat cu mucii în fasole în problema Schengen”