Kate Middleton este în stare de şoc după sinuciderea asistentei viitorului bebeluş regal

Opinia publică din Marea Britanie s-a declarat "şocată şi întristată" de decesul unei asistente medicale, victimă a unei farse radiofonice, în urma căreia aceasta a oferit unor jurnalişti australieni informaţii confidenţiale despre starea de sănătate a ducesei Catherine.

RomaniaTV.net
08 dec. 2012, 19:22

Toate publicaţiile britanice, cu excepţia Financial Times, au făcut din decesul asistentei Jacintha Saldanha principala ştire a zilei.

„Infirmiera bebeluşului regal, descoperită decedată, după farsa telefonică”, scrie The Times, care precizează că Jacintha Saldanha avea 46 de ani şi era mama a doi copii – un fiu în vârstă de 16 ani şi o fiică „aproape de vârsta adolescenţei”.

Potrivit aceleiaşi publicaţii, asistenta a fost descoperită în clădirea rezervată infirmierelor de la spitalul King Edward al VII-lea din Londra. Jacintha Saldanha, originară din regiunea Mangalore din India, locuia la Bristol cu familia ei din anul 2003.

„Ducesa Kate, întristată de un deces asociat cu o farsă telefonică”, scria The Daily Telegraph, potrivit căruia postul de radio australian „a continuat să difuzeze farsa, la mai multe ore după decesul Jacinthei Saldanha”. Aceeaşi publicaţie afirmă că licenţa acestui post de radio a fost plasată sub un regim de monitorizare de cinci ani, după ce postul 2Day FM a fost sancţionat de două ori de Consiliul Naţional al Audiovizualului din Australia, pentru „violări grave” ale normelor în vigoare.

„Postul radio a primit o primă amendă în urmă cu trei ani, atunci când o adolescentă a fost provocată să dezvăluie în direct, în timp ce mama ei asculta emisiunea, că a fost violată la vârsta de 12 ani”, precizează The Daily Telegraph.

Tabloidele britanice insistă mai ales asupra şocului resimţit de ducesa Catherine, soţia prinţului William, la aflarea veştii despre decesul asistentei: „Kate, şocată când a aflat că infirmiera păcălită la telefon s-a sinucis”, titrează The Sun.

Tabloidul The Sun, care postează în paginile sale din interior un articol cu titlul „Vă vom ucide pe amândoi”, referindu-se la cei doi DJ-i de radio australieni, îl citează şi pe fostul bodyguard al prinţesei Diana, mama prinţului William, potrivit căruia că un protocol special de instruire a personalului se află în pregătire, cu scopul de a preveni pe viitor astfel de farse, şi că un astfel de protocol nu a fost din păcate explicat personalului medical de la spitalul King Edward al VII-lea.

„Atunci când asiguram securitatea prinţesei Diana, primul lucru pe care îl făceam sosind la un hotel sau oriunde altundeva era să o izolăm şi să o instruim pe centralistă”, a spus Ken Wharfe.

Tabloidul Daily Mirror evocă pe prima pagină „agonia ducesei Kate, după sinuciderea asistentei medicale înşelate la telefon”, temându-se totodată pentru ca bebeluşul prinţesei „să nu fie asociat pentru totdeauna cu acest eveniment îngrozitor”.


La rândul său, tabloidul Daily Mail postează pe prima pagină din ediţia sa online un articol cu titlul următor: „Prima fotografie a asistentei medicale, mamă a doi copii, care s-a sinucis, după ce a transferat un apel telefonic, în cadrul unei farse radio. Directorii postului radiofonic australian refuză să îi concedieze pe cei doi DJ-i şi susţin că aceştia sunt adevăratele victime”.

Doi prezentatori de la un post radiofonic australian au organizat o farsă la telefon şi, pretinzând că sunt regina Elizabeth a II-a şi prinţul Charles, au obţinut de la spitalul londonez unde este internată prinţesa Catherine, soţia prinţului William, informaţii confidenţiale despre sănătatea ei.

Potrivit înregistrării conversaţiei lor, întreruptă de hohote de râs, ce a fost difuzată pe internet, cei doi prezentatori ai 2Day FM, un post de radio din Sydney, au reuşit să vorbească la telefon, marţi dimineaţă, cu o infirmieră de la secţia unde era internată prinţesa britanică. Infirmiera le-a furnizat celor doi jurnalişti australieni informaţii despre prinţesa Catherine.

Farsa care a provocat tragedia

În acea înregistrare, prezentatoarea Mel Greig poate fi auzită cerând, îngroşându-şi timbrul vocii, centralistei de la spital: „Aş putea, vă rog, să vorbesc cu Kate, nepoata mea?”.

„Da, bineînţeles, nu închideţi, doamnă”, i-a răspuns centralista. Apelul a fost pus în aşteptare, iar Michael Christian, al doilea jurnalist implicat în farsă, a comentat, nevenindu-i să creadă ce se întâmplă: „Ne vor face legătura? Dacă va merge, asta va fi cea mai uşoară farsă care a fost făcută vreodată!”.

O altă infirmieră a preluat apelul şi i-a spus „reginei” că prinţesa Kate „doarme şi a petrecut o noapte liniştită”.

„Am rehidratat-o, pentru că era foarte deshidratată când a ajuns aici, dar acum este într-o stare stabilă”, a adăugat infirmiera.

„Bine, atunci mă duc să îi hrănesc pe micuţii mei Corgis (câinii de companie ai suveranei britanice, n.r.)”, a spus prezentatoarea australiană, falsa „regină”, în timp ce colegul ei imita în spatele ei lătratul unui câine.

„Care este cel mai bun moment când aş putea să vin să o văd”, a întrebat la telefon falsa suverană, rugându-l în acelaşi timp, cu voce tare, pe „prinţul Charles”, să o conducă la spital.

„Cel mai bine ar fi după ora 09.00, după vizita medicilor”, a sugerat infirmiera, înainte de a preciza că prinţesa Kate „nu a mai vomitat” de când ea a intrat în tură.

Ducesa de Cambridge a fost internată luni, din cauza unei forme severe de greţuri matinale, şi a fost externată joi.