Kazahstan, în pragul unei etape importante

Pentru Kazahstan, începutul acestui an nu ar fi putut fi mai diferit de tragicul ianuarie 2022. Cu puțin peste douăsprezece luni în urmă, țara se afla în mijlocul unei tentative violente de lovitură de stat orchestrată de grupuri care doreau să vadă prăbușirea națiunii. Exista o posibilitate reală ca statalitatea Kazahstanului să fie anihilată din interior, ceea ce ar fi avut efecte negative nu doar în regiunea Asiei Centrale.
Alina Costache
28 feb. 2023, 20:39
Kazahstan, în pragul unei etape importante

Din fericire, țara a reușit să-și revină după rănile provocate de evenimentele din ianuarie 2022 și să-și consolideze în continuare bazele guvernării prin schimbări politice și socio-economice. Din ianuarie 2022 au trecut douăsprezece luni, iar Kazahstanul este cu totul de nerecunoscut. Modificările constituționale adoptate după referendumul național din iunie 2022 au stabilit noi principii democratice, inclusiv un parlament mai influent, puteri prezidențiale limitate, proceduri simplificate de înregistrare a noilor partide politice, alegerea directă a akimilor (primarilor) și multe alte măsuri importante.

Mai multe inițiative politice au fost lansate începând cu luna ianuarie a acestui an. Poate cea mai semnificativă este înființarea Curții Constituționale, la care se poate adresa orice cetățean, inclusiv Comisarul pentru Drepturile Omului și Procurorul General. Curtea se va asigura că legile țării sunt conforme cu Constituția și protejează drepturile fundamentale ale cetățenilo. Elvira Azimova, primul președinte al Curții Constituționale, a ocupat anterior funcția de comisar pentru drepturile omului în Kazahstan. Acesta este un indiciu clar al priorităților și direcției Curții.

În prezent, Kazahstan se îndreaptă rapid către alegerile pentru Mazhilis (camera inferioară a parlamentului) și Maslikhate (organe reprezentative locale), din 19 martie. Aceste alegeri vor fi unice în multe privințe. În primul rând, două partide politice recent înființate vor participa la vot. De exemplu, la sfârșitul anului trecut, în Kazahstan a fost înființat Partidul Verde, care va crește gradul de conștientizare cu privire la problemele care afectează mediul – un domeniu de importanță vitală având în vedere provocările actuale legate de schimbările climatice și care îi preocupă foarte mult pe cetățenii din Kazahstan, date fiind consecințele de durată ale calamităților de mediu la scară largă provocate de om în perioada sovietică.

În prezent, în Kazahstan sunt înregistrate șapte partide, oferind electoratului o varietate de opțiuni politice. Participarea la alegeri competitive va întări sistemul multipartid prin creșterea pluralismului și influența politicii de opoziție, un obiectiv la care țara noastră a lucrat în ultimii ani. Important este că pragul pentru intrarea partidelor în Mazhilis a fost redus de la șapte la cinci procente, facilitând intrarea în parlament a partidelor de opoziție, care pot juca un rol important în creșterea responsabilității guvernului.

În al doilea rând, pentru prima dată după 2004, la alegerile pentru Mazhilis va fi folosit un model mixt proporțional majoritar, în care 70% dintre deputați vor fi aleși proporțional pe liste de partid, iar 30% prin vot majoritar în circumscripții uninominale. Aceasta înseamnă că 29 din cei 98 de deputați vor fi aleși în colegii uninominale, iar 69 pe liste de partid, conform modelului de reprezentare proporțională dintr-o circumscripție națională unică de nivel național. Alegerile pentru Maslikhate din districtele și orașele de importanță națională vor avea loc, de asemenea, conform unui sistem electoral mixt în raport de 50/50, iar pentru Maslikhat-ele de nivel inferior va fi folosit în totalitate sistemul electoral majoritar.

În plus, în buletinele de vot va fi inclusă opțiunea „împotriva tuturor”, oferind alegătorilor posibilitatea de a-și exprima dezaprobarea față de toți candidații dacă doresc acest lucru. În cele din urmă, la nivel legislativ a fost stabilită o cotă de 30% pentru femei, tineri și persoane cu nevoi speciale în repartizarea mandatelor deputaților pe listele de partid. Acest lucru asigură o reprezentare mai largă în parlament a tuturor categoriilor de cetățeni ai Kazahstanului.

Kazahstan și-a respectat angajamentul de a organiza alegeri libere, deschise și corecte. Rolul observatorilor electorali este, fără îndoială, crucial în această privință. Ca și la alegerile anterioare, inclusiv la alegerile prezidențiale din noiembrie 2022, 10 organizații internaționale și zeci de observatori din țări străine au fost invitați pentru a observa alegerile. Oficialii se așteaptă la cele mai mari misiuni de observatori electorali din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Comunității Statelor Independente.

Alegerile viitoare vor marca o altă etapă importantă în dezvoltarea democrației kazahe. Mulți nu erau siguri că țara își va reveni după tulburările din ianuarie 2022. Cu toate acestea, obstacolul a fost depășit. Pe lângă faptul că națiunea și-a demonstrat rezistența și stabilitatea noastră, țara s-a transformat prin inițiative politice și socio-economice semnificative.

Aceste alegeri nu ne vor schimba țara peste noapte, dar vor contribui la crearea unui Kazahstan echitabil – o societate prosperă și un sistem politic mai dinamic și mai competitiv. O astfel de țară va fi un partener de cooperare și mai puternic și angajat pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru România.

Pe măsură ce lumea continuă să se confrunte cu provocările geopolitice și economice actuale, un Kazahstan stabil și prosper nu este doar în beneficiul cetățenilor săi, ci și al întregii regiuni și al tuturor partenerilor internaționali. Reformele politice, susținute de alegeri competitive, reprezintă fundamentul pe care Kazahstanul își va clădi stabilitatea și va continua să își construiască viitorul.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
1.375 euro pe minut! Parlamentul României cheltuieşte 453.000 de euro pe zi! Cât costă fiecare ales al poporului în țara fără bani de pensii și burse
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cum a apărut Irina Loghin, la câteva zile de la înmormântarea soţului! Toţi au crezut că nu văd bine, ce i-au spus...
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Se taie 10% de la pensionari, de la 1 august. Mamele, cei în concediu medical și cu ajutor social, șomerii plătesc această taxă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă