Kazahstanul a sărbătorit Ziua Constituției! Amendamentele la legea fundamentală a țării au adus transformări majore și au introdus noi principii democratice în Kazahstan

Parcursul oricărei mari națiuni include anumite etape cheie care influențează colectiv identitatea sa națională. Pe lângă proclamarea independenței, adoptarea unei Constituții formează cea mai importantă bază a sistemului și proceselor politice ale unei țări, deoarece conturează principiile de ghidare a națiunii către viitor.

05 sept. 2023, 19:24
Kazahstanul a sărbătorit Ziua Constituției! Amendamentele la legea fundamentală a țării au adus transformări majore și au introdus noi principii democratice în Kazahstan

Pe 30 august, Republica Kazahstan a sărbătorit Ziua Constituției. Susținută de valorile incesibile ale libertății acordate fiecărui cetățean, Constituția a devenit elementul central pentru realizările țării noastre și ne-a oferit ghidul pentru dezvoltare și prosperitate de care ne bucurăm astăzi.

Anul acesta, Ziua Constituției are o importanță deosebită, deoarece este sărbătorită pentru prima dată după intrarea în vigoare a amendamentelor la Constituție, care au fost aprobate în urma unui referendum la nivel național, care a avut loc în iunie anul trecut. Aceste reforme au adus transformări Kazahstanului și au introdus noi principii democratice în țara noastră. Parlamentul și guvernul local au primit mai multă putere și influență, în timp ce puterile prezidențiale au fost limitate, ceea ce înseamnă că guvernul are o responsabilitate mai mare în fața oamenilor, care au ales parlamentul. În plus, în conformitate cu Constituția actualizată, Președintele Kazahstanului este ales acum doar pentru un singur mandat de șapte ani, fără drept de realegere, ceva unic pentru regiunea noastră.

Republica Kazahstan a stabilit și a consolidat mecanismele de protecție a drepturilor omului și a democrației prin sporirea rolului Avocatului Poporului pentru Drepturile Omului, Avocatului Poporului pentru drepturile copiilor și Avocatului Poporului pentru protecția persoanelor cu dizabilități.

Am restabilit Curtea Constituțională, care asigură protecția drepturilor și libertăților omului. Cetățenii Kazahstanului, inclusiv Procurorul General și Avocatul Poporului, pot acum să se adreseze direct Curții Constituționale pentru a sesiza norme ilegale care, în opinia lor, contravin principiilor Constituției.

Impactul amendamentelor aduse Constituției a fost vizibil, în special la alegerile parlamentare și locale, care au avut loc în martie anul curent. Prin simplificarea procesului de înregistrare a partidelor politice la alegeri au luat parte formațiuni noi, printre care și Respublica și Baytaq. Aceste alegeri sunt considerate de mulți experți politici locali și internaționali ca fiind cele mai competitive din istoria modernă a Kazahstanului. În conformitate cu modificările constituționale, care includ și alegerea directă a primarilor din mediul rural, un model majoritar proporțional a fost utilizat în alegerile parlamentare pentru prima dată din 2004. Acest lucru a permis unui număr mare de candidați independenți să participe la alegeri în sectoare în baza unui singur mandat, împreună cu candidații de partid. Prin urmare, oportunitățile de participare a cetățenilor la viața politică a țării au crescut semnificativ. Șase partide au reușit să depășească pragul de cinci procente necesar pentru a intra în parlament, ceea ce a creat un organism reprezentativ cu adevărat multipartid, cu opinii politice diferite.

În măsura în care Kazahstanul își sărbătorește Constituția, în aceeași măsură trebuie sa-i sărbătorim și pe cetățenii țării noastre, care reprezintă întruchiparea valorilor fundamentale ale țării și și-au arătat suportul în cadrul referendumului reformei constituționale de anul trecut, permițând integrarea idealurilor de libertate, egalitate și înțelegere în structura societății noastre. Trebuie menționat faptul că în Kazahstan au avut loc cinci campanii electorale în aproximativ un an, inclusiv un referendum, ceea ce înseamnă că cetățenii Kazahstanului au avut un cuvânt direct în ceea ce privește toate schimbările.

În cele din urmă, datorită amendamentelor și reformelor constituționale, o nouă cultură civică și politică a prins contur în societatea din Kazahstan. Desigur, drumul nostru spre revizuirea sistemului existent în țara este departe de a fi încheiat. Transformările și reformele, inclusiv sociale și economice, reprezintă o activitate constantă pentru a ne asigura că țara ține pasul cu schimbările, trendurile și provocările globale care apar.

La momentul inițial al semnării Constituției, in 1995, eram o națiune tânără, care avea de înfruntat multe provocări întâmpinate de țările noi independente din întreaga lume. Pregătiți pentru a ne construi propria noastră identitate națională, am adoptat Constituția ce a codificat valorile pe care le prețuim și a conturat principiile care au pus bazele stabilității și realizărilor noastre. Astăzi, în urma implementării amendamentelor constituționale, care au afectat o treime din articolele Constituției, Kazahstanul este o națiune nouă chiar și în comparație cu doar câțiva ani în urmă.

Pentru asigurarea dreptului la libera exprimare, adunare și religie, precum și la diversitatea politică și libertățile personale, Constituția a oferit un ghid pentru dezvoltarea socială, economică și politică a țării noastre. Societatea noastră tolerantă, indiferent de credință, se poate simți apreciată și liberă, iar creșterea prosperității noastre interne reprezintă o dovadă a naturii anticipative a Constituției noastre ca ghid spre succes, care nu ține cont de timp sau contextul istoric.