Kazahstanul, cuprins de revolte. Grevişti de la KazMunaiGas şi localnici au fost ucişi

Parchetul din Kazahstan a anunţat că sunt cel puţin zece morţi. Mii de oameni au ieşit pe străzile oraşului în care se află sediul companiei petroliere Kaz Munai Gaz din Kazahstan. Foşti angajaţi ai companiei petroliere KazMunaiGas au protestat faţă de condiţiile de muncă şi pentru că nu şi-au primit salariile.

16 dec. 2011, 15:24
Kazahstanul, cuprins de revolte.  Grevişti de la KazMunaiGas şi localnici au fost ucişi

Un protest al foştilor angajaţi ai companiei petroliere de stat KazMunaiGas a degenerat în confruntări cu forţele de ordine, vineri, în oraşul petrolier Janaozen din Kazahstan, potrivit presei ruse. Zece persoane au fost ucise, iar altele rănite în cursul zilei de vineri, în timpul unor confruntări violente aparent între grevişti şi poliţişti.

„Potrivit unui prim bilanţ, în urma unor confruntări de amploare la Janaozen, zece persoane au murit, iar alte persoane au fost rănite, inclusiv poliţişti”, a declarat Procurorul General al Kazahstanului, Aşat Daulbaiev, citat de agenţia Interfax Kazahstan, fără să precizeze numărul răniţilor. El a adăugat că Primăria oraşului, un hotel şi birouri ale companiei petroliere OzeMunaiGaz au fost incendiate. de asemenea, potrivit unui fotoreporter francez, toate comunicaţiile telefonice cu acest oraş situat pe litoralul estic al Mării Caspice sunt întrerupte.

Protestul a fost iniţiat de foşti angajaţi ai companiei petroliere care au fost concediaţi din cauza unei greve. Anagajaţii companiei au cerut salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune. Sindicatul independent ODAK a anunţat, într-un comunicat, că peste 3.000 de persoane, atât grevişti care solicită măriri salariale, cât şi locuitori, s-au mobilizat în piaţa centrală a oraşului, în timp ce acolo se desfăşurau ceremonii marcând 20 de ani de la independenţa Kazahstanului.
Manifestanţii au atacat tribuna montată cu această ocazie, potrivit cotidianului de opoziţie, Respublika, după care forţele de ordine au intervenit împotriva manifestanţilor şi au deschis focul, au mai precizat surse sindicaliste.

În schimb, Procurorul General a vorbit despre protestatari ca despre nişte „vandali”, care au atacat civili şi poliţişti „deopotrivă”. „Tulburând ordinea publică, aceşti infractori au atacat poliţiştii, au răsturnat un brad decorat, au distrus scena şi iurtele instalate cu această ocazie şi au incendiat un echipaj de poliţie”, a ţinut să precizeze Daulbaiev.

În aceste zile se aniversează 20 de ani de la declararea independenţei Kazahstanului. KazMunaiGas deţine în România grupul Rompetrol, al doilea jucător de pe piaţa carburanţilor.