KazMunaiGaz vrea să se extindă agresiv în Europa, prin intermediul Rompetrol Rafinare

Compania petrolieră de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul, vizând pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia.

09 iul. 2013, 09:27
KazMunaiGaz vrea să se extindă agresiv în Europa, prin intermediul Rompetrol Rafinare

Ne extindem pe plan internaţional, de la sondă la volan„, a declarat prim-vicepreşedintele KazMunaiGaz (KMG), Daniyar Berlibayev, într-un interviu acordat Financial Times la Astana, citat de Mediafax.

KMG a devenit principalul vehicul al statului kazah, în campania de a-şi asigura o mai mare influenţă asupra industriei locale a hidrocarburilor. Expansiunea rapidă a companiei reflectă ascensiunea „naţionalismului resurselor” în rândul marilor state producătoare de petrol în ultimul deceniu, pe fondul creşterii preţurilor odată cu cererea tot mai ridicată din Asia, notează FT.

În ultimii ani, KMG şi-a făcut loc în consorţiile internaţionale care dezvoltă două zăcăminte uriaşe, respectiv Kaşagan, cel mai mare proiect offshore din Marea Caspică, şi Karachaganak.

Citeşte şi Băsescu cere reexaminarea legii de aprobare a Memorandumului între statul român şi Rompetrol

Kaşagan, una dintre cele mai costisitoare exploatări din cauza dificultăţilor tehnice, va începe producţia în acest an.

KMG a preluat în 2007 grupul Rompetrol, care deţine două rafinării în România şi benzinării în şapte state europene. Rafinăriile, Petromidia şi Vega Ploieşti, au fost modernizate între timp pentru a produce carburanţi Euro-5.

Citeşte şi Acţionarii kazahi ai grupului Rompetrol vor să investească un miliard de dolari în România

Berlibayev a afirmat că grupul kazah vrea să-şi dubleze rezervele de petrol până în 2020, de la 5,8 miliarde de barili la 10,3 miliarde de barili, prin investiţii de 3 miliarde de dolari în activităţi de explorare. Compania vrea să-şi crească producţia la 700.000 barili pe zi, de la 420.000 barili pe zi în prezent.

Oficialii KMG estimează că statul kazah ar putea exporta 2,2 milioane barili pe zi la finele acestui deceniu, din care 400.000 barili pe zi în China, iar restul în Europa, în special pe pieţele de la Marea Neagră.

KMG intenţionează să rafineze în România o parte semnificativă din aceste exporturi, a precizat vicepreşedintele companiei. „Vrem să venim în Europa cu 5 milioane tone de produse petroliere pe an şi să vedem cine vrea să le cumpere”, a afirmat el.

Totuşi, cererea pentru carburanţi şi alte produse petroliere rafinate a scăzut în ultimii ani în Europa, după criza financiară din 2008 şi recesiunea economică prelungită, iar marjele de profit ale activităţilor de rafinare s-au restrâns.

Berlibayev a apărat însă investiţia la Rompetrol. „Dacă nu am fi mers pe downstream, ne-am fi limitat la vânzarea de petrol la graniţa cu Rusia şi China. Vrem să intrăm în Europa, până la pompă”, a spus executivul kazah.