Kelemen: Ar fi de preferat să avem o nouă Constituţie, şi nu o Constituţie reşapată

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că România ar avea nevoie de o nouă Constituţie, nu de una "reşapată", documentul fiind important pentru societatea românească nu pentru câţiva ani, ci pentru câteva decenii.

RomaniaTV.net
22 ian. 2013, 18:49
Kelemen: Ar fi de preferat să avem o nouă Constituţie, şi nu o Constituţie reşapată

Kelemen Hunor a declarat, marţi, că în momentul în care se face o nouă Constituţie, inclusiv coerenţa textului, coerenţa construcţiei şi logica sunt altele decât dacă s-ar amenda anumite articole.

„Din punctul meu de vedere, ar fi de preferat să avem o nouă Constituţie, şi nu o Constituţie reşapată, dar acum depinde de cei care deţin majoritatea constituţională, de USL. Dacă ar fi să decid eu, aş spune că trebuie o Constituţie nouă. Este un lucru important pentru societatea românească, nu pentru câţiva ani, ci pentru câteva decenii. Şi eu cred că în momentul în care faci o nouă Constituţie, atunci şi coerenţa textului, coerenţa construcţiei şi logica este alta decât în cazul în care amendezi anumite articole. Eu aş opta pentru o nouă Constituţie”, a spus Kelemen.

Întrebat dacă termenul de finalizare al textului revizuit al Constituţiei avansat de premierul Victor Ponta este realist, Kelemen a răspuns că sfârşitul actualei sesiuni parlamentare este unul posibil, dar trebuie ca discuţiile să înceapă „de mâine”.

„Nu ştiu dacă este un termen realist, dar sunt convins că este un termen la care majoritatea USL va ţine foarte mult. Depinde cât de mult vrei să modifici şi cât de repede şi cât de intens vrei să faci consultările necesare. Aici nu este vorba despre două-trei amendamente, ci despre o construcţie politică de la cap la coadă şi care trebuie să fie şi coerentă şi organică şi funcţională, ca să nu ne trezim peste doi ani de zile că iarăşi nu merg lucrurile. Dar eu sunt convins că dacă există această intenţie de a termina textul până la sfârşitul lunii iunie, atunci este posibil, dar trebuie să începem de mâine”, a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, Uniunea va avea un text pregătit când începe dezbaterea la revizuirea Constituţiei, va avea reprezentanţi în comisia de specialitate, încercând să aducă modificările necesare din punctul de vedere al UDMR la toate capitolele Constituţiei.

„Noi vom avea amendamente la articolul 1 al Constituţiei, dar nu la caracterul unitar, nu la caracterul indivizibil, ci la caracterul de stat naţional”, a afirmat Kelemen Hunor.

Premierul Victor Ponta declara, marţi, că trebuie completată Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei şi până în 5 mai trebuie făcut un raport, iar până la sfârşitul sesiunii parlamentare textul privind Legea fundamentală să fie trecut prin Senat şi Camera Deputaţilor.