Kelemen, despre modificarea Constituţiei: Propunem exclusiv radierea articolului 1, alineatul 1

Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, referitor la propunerile formaţiunii de modificare a Constituţiei, că Uniunea propune "exclusiv radierea articolului 1, alineatul 1" din Legea fundamentală.

RomaniaTV.net
11 mai 2013, 11:31
Kelemen, despre modificarea Constituţiei: Propunem exclusiv radierea articolului 1, alineatul 1

Preşedintele UDMR a declarat, sâmbătă, în discursul ţinut la şedinţa CRU de la Sibiu, că reprezentanţii formaţiunii au o serie de propuneri privind modificarea Constituţiei, pe care trebuie să le înregistreze până în 17 mai.

„De la primul articol şi până la ultimul, înaintăm propuneri de modificare în faţa Parlamentului, propuneri de modificare despre care noi credem că sunt necesare, că schimbarea este necesară. În primul rând, propunem radierea articolului 1, care se referă la statul de drept. Nu este o chestiune în jurul căreia putem forma un consens, dar în cazul modificării Constituţiei noi trebuie să urmăm calea pe care o considerăm bună, reală, justă. O părere pe care avem datoria să o formulăm şi să nu ţinem cont de şansele pe care le putem avea într-o astfel de dezbatere, motiv pentru care noi propunem – şi spun acest lucru opiniei publice româneşti – propunem exclusiv radierea articolului 1, alineatul 1”, a afirmat Hunor.

Potrivit lui Kelemen, în acelaşi timp, UDMR propune „o modificare care să facă posibil ca cetăţenii de etnie maghiară să se simtă acasă în România, deci Constituţia să recunoască comunităţile etnice ca factor de structurare a statului”.

„Noi facem aceste propuneri în scris, sunt incluse în pachetul nostru de modificare”, a adăugat el.

Kelemen a menţionat că UDMR mai are propuneri la articolele care vizează funcţionarea sistemului politic.

„Suntem pentru sistemul bicameral, propunem republică parlamentară, adică un preşedinte ales de Parlament, vrem detaşarea-limitarea competenţelor Parlamentului, propunem ca între Guvern şi legislativ să se facă o distincţie clară, instituţia ordonanţelor de urgenţă să fie exclusă din Constituţie, iar răspunderea să fie în sesiune parlamentară. Recunosc cu smerenie că una dintre marile greşeli, când am fost şi noi la guvernare, a fost că din când în când s-a părut că am abuzat de posibilitatea ca Guvernul să preia prerogativele legislativului, prin ordonanţe de urgenţă, şi acest lucru întotdeauna s-a răzbunat mai târziu”, a conchis Kelemen.

Articolul 1, alineatul 1, din Constituţie prevede că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.