Kelemen Hunor: Acordul cu USL a fost semnat în septembrie. UDMR l-a respectat

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că a semnat, în luna septembrie, un acord cu liderii USL, care prevedea că dacă a Uniunea Social Liberală obţine majoritatea mandatelor în Parlament, UDMR va fi invitată să adere la coaliţia de guvernare, înţelegere care nu a fost respectată.

RomaniaTV.net
19 dec. 2012, 11:33
Kelemen Hunor: Acordul cu USL a fost semnat în septembrie. UDMR l-a respectat

„Acordul cu USL a fost semnat în septembrie„, a precizat Kelemen, adăugând că semnatari ai respectivului document au fost, alături de el, copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Este un acord absolut corect şi foarte scurt. Conţine trei lucruri importante. Nu este un acord secret. Colegii mei din UDMR, marea majoritate, ştiau de acest lucru, conducerea UDMR şi mulţi din organizaţiile teritoriale judeţene„, a precizat Kelemen.

Potrivit acestuia, acordul se referea la perioada de după alegeri şi prevedea că, dacă USL va obţine peste 50%, atunci va forma o majoritate cu UDMR.

„Era un lucru absolut normal. Noi am asumat acest lucru, că, dacă ei obţin peste 50% din mandatele parlamentare, fără să fie trecut acolo 60 sau 70, atunci ne invită să formăm împreună o coaliţie de guvernare„, a mai spus liderul UDMR.

Acesta a arătat că, potrivit acordului, în acest caz, discuţiile ulterioare ar fi trebuit să aibă loc după alegeri, „în funcţie de mandatele obţinute de fiecare formaţiune politică”.

A fost o înţelegere care nu avea nicio trimitere, nicio referire la perioada campaniei electorale„, a subliniat liderul UDMR.

„UDMR a respectat această înţelegere şi în spiritul şi în litera celor semnate. În politica românească şi în orice politică, lucrurile aşa funcţionează. Aceasta este logica şi natura vieţii politicii, să existe discuţii. Nu este nimic ieşit din comun şi noi de fiecare dată am respectat ce am semnat. Pentru fiecare ciclu, pentru fiecare perioadă de patru ani, existau înţelegeri, UDMR, atunci când nu i-a convenit şi a avut eventual de pierdut puncte electorale, şi atunci când i-a convenit, a respectat ce a semnat. Prima dată se întâmplă, în ultimii 23 de ani, când o astfel de înţelegere, absolut corectă şi transparentă, nu este respectată de un lider care şi-a pus semnătura pe o astfel de înţelegere„, a declarat Kelemen Hunor.

Chestionat despre declaraţiile potrivit cărora UDMR ar fi bătut cu pumnul în masă că vrea ministere, el a răspuns: „Păi dacă noi am semnat că vom guverna împreună, asta ce înseamnă? Înseamnă la masa Guvernului. La masa Guvernului cine stă? Nu stă şoferul ministrului, stă ministrul”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că a existat un acord semnat de el şi Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanşarea campaniei şi până alegeri „foarte multe lucruri” nu au decurs potrivit celor stabilite.

„A existat un asemenea acord, care era un angajament de intenţie pentru guvernare în comun, în raport cu care de la momentul semnării şi până la încheierea campaniei electorale foarte multe lucururi nu au decurs în conformitate cu spiritul de acolo şi care din punctul meu de vedere, cel puţin, pentru mine şi pentru PNL însemna dezlegarea de acest angajament”, a declarat Antonescu, la Realitatea Tv.