Kelemen Hunor, apel la USR PLUS şi PNL:  Trebuie să facem un efort comun, împreună să punem pe picioare coaliţia din 2020. A doua opţiune este un guvern minoritar

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la Congresul UDMR că, după 2008, niciun guvern nu a reuşit să îşi ducă mandatul început la bun sfârşit. Liderul UDMR spune că "trebuie să facem un efort comun, împreună să punem pe picioare coaliţia din 2020". "Coaliţia înseamnă compromis, dialog, înţelegerea celuilalt. A doua opţiune este un guvern minoritar. Trebuie să dăm ce aşteaptă electoratul, ce aşteaptă cetăţenii", avertizează Kelemen Hunor.

17 sept. 2021, 15:19
Kelemen Hunor, apel la USR PLUS şi PNL:  Trebuie să facem un efort comun, împreună să punem pe picioare coaliţia din 2020. A doua opţiune este un guvern minoritar

Kelemen Hunor cere PNL şi USR PLUS să se aşeze la masa negocierilor şi „să facem un efort comun, împreună să punem pe picioare coaliţia din 2020”.

„Sezonul politic de toamnă a început cu o tensiune nedorită în coaliţie. A început acest sezon politic de toamnă cu congresul nostru, vine congresul PNL, apoi cel al USR PLUS. Acum aproape un an ne-am aşezat la masă şi am spus că vom avea o guvernare stabilă, pentru patru ani. (…) Noi trebuie să facem un efort comun, împreună să punem pe picioare coaliţia din 2020. Coaliţia înseamnă compromis, dialog, înţelegerea celuilalt. A doua opţiune este un guvern minoritar. Trebuie să dăm ce aşteaptă electoratul, ce aşteaptă cetăţenii. Cu aceste gânduri vă mulţumesc că sunteţi alături de noi. (…) Doresc să spunem peste ani că deciziile noastre au fost ghidate de înţelepciune şi de grija pentru cetăţean”, a afirmat Kelemen Hunor, în discursul ţinut vineri, la debutul Congresului UDMR.

Hunor a amintit că din 2008 niciun guvern nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit.

„Am făcut ieri un calcul. După 2008 niciun guvern nu a reuşit să stea patru ani să ducă mandatul început la bun sfârşit. În 13 ani 13 guverne, nu am luat în calcul guvernele interimare. E un lucru care ne pune pe gânduri. Cum se poate ajunge la eficienţă când aproape în fiecare an se schimbă guvernul?”, a arătat Kelemen Hunor.

Citeşte şi: Cîţu şi Orban, la Congresul UDMR. Premierul: „Vom sta la guvernare 4 ani de zile”. Orban: La PNL şi USR PLUS urmează congrese competitive (…) să punem punct acestei crize politice care ne face rău”

Ulterior, pe scena de la Congresul UDMR, premierul Florin Cîțu a declarat că actuala coaliție va sta la guvernare 4 ani. Cîţu a spus că UDMR este un partener de încredere, nu unul care își ”ia jucăriile și pleacă acasă”.

„Vom sta la guvernare patru ani de zile. (…) Provocare acceptată. Mă bucur să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră şi este o invitaţie pe care am acceptat-o cu plăcere şi e normal să fie aşa, pentru că aşa se întâmplă când ai alături un partener pe care ştii că te poţi baza. Stabilitatea este foarte importanta atunci când vrei să construieşti ceva – şi aţi văzut acest lucru, mai ales când e vorba de guvernare. Pentru că, indiferent de ce se întâmplă, de negocieri, de dorinţele fiecăruia, este esenţial să ştii că la finalul zilei cel cu care discuţi nu ameninţă, nu şantajează, nu-şi ia jucăriile şi pleacă acasă. UDMR este acest partener pe care te poţi bizui”, a subliniat Florin Cîţu.

Potrivit premierului, acum mai mult decât oricând, Guvernul trebuie să demonstreze că are o viziune clară, mai ales în condiţii de pandemie.

La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că a apreciat întotdeauna corectitudinea UDMR în privința respectării programului guvernamental

„Mă bucur să fiu prezent azi aici pentru a transmite un mesaj de colaborare de parteneriat către UDRM. PNL dedicat susținerii valorilor liberale, în primul rând al drepturilor fundamentale ale cetățenilor, a avut întotdeauna o relație de colaborare mai puțin apropiată sau mai mult apropiată cu UDMR de-a luggul celor 31 de ani de democrație de foarte multe ori am fost pe poziții apropiate”, a declarat Orban la începutul discursului său de pe scena Congresului UDMR.

Liderul PNL şi-a exprimat speranţa că după congresele liberalilor şi al USR PLUS se va putea pune punct şi crizei politice de la nivelul colaiției de guvernare.

Citeşte şi: Ludovic Orban, invitat să se înscrie în ALDE dacă pierde alegerile din PNL

„UDMR a fost mai înțelept, are un congres mai liniștit la care nu are alegeri interne, celelalte două formațiuni – PNL și USRPLUS –  au două congrese competitive care sperăm să ajungă cât mai repede la un deznodământ democratic astfel încât să putem să punem punct acestei crize politice care ne face rău”, a mai spus Orban.


loading...