Kelemen Hunor, despre OUG 114: Este un fel de ghiveci, de zacuscă acolo. Dacă vrei să omori Pilonul II, trebuie să o spui direct

Publicat: Marţi, 12 Martie 2019 22:26 // Actualizat: Marţi, 12 Martie 2019 22:27 // Sursa: romaniatv.net

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că OUG 114/ 2018 este ”un fel de ghiveci, de zacuscă” având prevederi pentru prea multe sectoare de activitate. Kelemen Hunor spune că în trei-patru domenii această ordonanţă ar trebui modificată, vorbind despre sistemul bancar şi făcând referire la Pilonul II de pensii. ”Dacă vrei să omori Pilonul II, trebuie să o spui direct: vreau să tai pisica în două”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, despre OUG 114/ 2018 şi a afirmat că nu trebuia adoptată.

"În decembrie, eu am spus, şi în continuare cred că am avut dreptate, că nu e bine să dai o astfel de ordonanţă cu câteva zile înainte de anul calendaristic şi să schimbi regulile jocului", a spus Kelemen Hunor, care a precizat că ar fi fost necesare şase luni de dezbatere a acestor prevederi.

"Suntem în 12-13 martie, mâine-poimâine ar trebui să fie operaţională Ordonanţa de Urgenţă şi încă se discută dacă se modifică şi unde se modifică. Eu nu spun că anumite chestii nu sunt bune în această ordonanţă, totuşi există o problemă: nu au existat consultări cu cei care sunt loviţi şi trebuie să plătească această taxă, pe de o parte, pe de altă parte, este un fel de ghiveci, de zacuscă acolo. De la construcţii, până la taxe, impozite, până la instrumente bancare totul este amestecat. Eu cred că, cel puţin în trei-patru zone, este necesară o amendare a Ordonanţei de Urgenţă, ori în Parlament, ori în Guvern", a adăugat Kelemen Hunor.

Acesta a făcut referire la domeniul bancar şi a afirmat că "prorogarea termenului poate fi făcută şi poate că trebuie făcută această mişcare cât de repede".

"Taxa de lăcomie, cum se numeşte, trebuie redusă la nivelul care există în câteva ţări din Europa, pentru că există astfel de taxe şi în Europa, dar nu poşi să creşti de trei ori, de patru ori, de cinci ori, de 13 ori faţă de ceea ce poate fi suportat de către bănci, pentru că, până la urmă, vom plăti cei care avem bani în bănci, va plăti economia", a mai spus Kelemen Hunor.

Acesta s-a referit şi la taxa pe care ar trebui să o plătească companiile din sectorul energetic, pentru că această taxă se va răsfrânge asupra persoanelor fizice şi asupra persoanelor juridice.

În plus, Kelemen Hunor s-a referit la Pilonul II de pensii.

"E clar că şi la pensiile private trebuie să fie o schimbare, pentru că cei care administrează aceste pensii private nu au cum să vină cu 800 de milioane de euro pentru capitalizare, în condiţiile în care randamentul este de 2 la sută. Nici nu este foarte clară ordonanţa. Nu spune că se face odată această capitalizare şi ce vei face în 2020. Dacă citesc eu ordonanţa, foarte uşor înţeleg că trebuie să fac şi în anul viitor. Nu se poate. Dacă vrei să omori Pilonul II, trebuie să o spui direct: vreau să tai pisica în două. Nu să tai prima dată părul, apoi piele şi apoi mai tai... Nu merge. De aceea, eu cred că pensiile private trebuie să rămână şi, dacă se poate ajunge la o soluţie, o capitalizare este binevenită", a mai spus Kelemen Hunor.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Kelemen Hunor OUG 114 pilonul 2 taxa pe lacomie
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8351
RON
03 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H