Kelemen Hunor, despre reexaminarea Codului fiscal: N-aş dramatiza. O rediscutare va aduce îmbunătăţiri

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, că înțelege poziția "precaută" a șefului statului, care a retrimis în Parlament Codul fiscal, și consideră că acest fapt nu trebuie dramatizat, mai ales că o rediscutare poate aduce îmbunătățiri.

17 iul. 2015, 12:01
Kelemen Hunor, despre reexaminarea Codului fiscal: N-aş dramatiza. O rediscutare va aduce îmbunătăţiri

„Eu pot să înțeleg și poziția președintelui Iohannis. Este un om precaut, este un om care sigur că (…) gândește foarte mult până când face un anumit pas.

Este un drept constituțional al președintelui de a retrimite o lege pentru reexaminare și sunt convins că după reexaminare pot fi corectate marea majoritate a părților sau articolelor sau prevederilor contestate, sau se pot găsi soluții astfel încât nici bugetul pentru 2016-2017 să nu fie pus în pericol, nici investițiile să nu fie diminuate.

Deci, eu cred că o rediscutare va aduce îmbunătățiri. Și aici nu trebuie să dramatizăm lucrurile, fiindcă acesta este rolul președintelui, acesta este un atribut al președintelui. Sigur, dacă noi prelungim prea mult dezbaterea, atunci s-ar putea să intre în vigoare abia peste un an sau nu neapărat la începutul anului fiscal 2016.

Aceste lucruri pot fi și trebuie discutate. Dar eu n-a dramatiza, cu toate că am votat Codul fiscal, retrimiterea în Parlament”, a afirmat Kelemen Hunor.

Citeşte şi: Klaus Iohannis RESPINGE Codul Fiscal. „Nu trebuie nici fiscalităţi excesive, dar nici relaxări accentuate”

Liderul UDMR a subliniat faptul că înțelege poziția președintelui Iohannis, chiar dacă formațiunea pe care o conduce a votat Codul fiscal, la fel ca și alte partide din Parlament, cum ar fi PNL, scrie Agerpres.

Kelemen Hunor a ținut să adauge că UDMR a avut amendamente la Codul fiscal prin care consideră că documentul a fost îmbunătățit și arată că o relaxare fiscală ar stimula creșterea economică.

„Deci, noi am susținut și am votat acest Cod fiscal fiindcă am considerat că relaxarea fiscală, reducerea taxelor, impozitelor și mai ales la TVA, dar nu numai, va stimula creșterea economică, va stimula consumul și fiecare om, fiecare familie rămâne cu mai mulți bani la sfârșitul lunii și asta e un lucru bun.

Sigur, nu pot să spun că sută la sută Codul fiscal era conform dorințelor noastre, dar am considerat că este un pas important, mai ales că am avut asigurări din partea Guvernului, a Ministerului de Finanțe că există resursele necesare pentru a merge cu acest Cod fiscal etapizat, treptat. Nu toate prevederile Codului fiscal intrau în vigoare mâine”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Citeşte şi: REACŢIA PNL după ce Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament

El a mai adăugat că există, în continuare, „probleme uriașe” în ceea ce privește colectarea impozitelor și taxelor și că „este loc de mai bine” la acest capitol.