Kelemen Hunor: Doamna Kovesi cred că trebuie să fie procurorul general acolo unde candidează

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să fie procuror european, dacă a ajuns până în acest punct al selecţiei şi dacă Parlamentul European consideră că este potrivită pentru funcţie.

RomaniaTV.net
12 mart. 2019, 20:20
Kelemen Hunor: Doamna Kovesi cred că trebuie să fie procurorul general acolo unde candidează

„Doamna Kovesi cred că trebuie să fie procurorul general acolo unde candidează, asta cred eu. Fiindcă a fost plasată de Parlament pe primul loc şi dacă mergi pe această idee atunci trebuie să fie acolo” a spus, marţi seară, la Digi 24, Kelemen Hunor.

Acesta afirmă că nu a urmărit audierea Laurei Codruţa Kovesi din Paramentul European, dar, dacă a ajuns până în această fază a selecţiei, ar trebui să ocupe funcţia pentru care candidează.

„Eu cred că dacă a ajuns până la această fază e bine să meargă acolo şi dacă are această expertiză, dacă ei au zis că e bine după audieri, după vot, eu nu am nimic împotrivă”, a mai spus Kelemen Hunor.

Totuşi, acesta consideră că parlamentele nu ar trebui implicate în procedurile de numire a şefilor de parchete.

„Îmi e greu să mă pronunţ în această chestiune, să intru în foarte, foarte multe detalii fiindcă eu sunt pentru neimplicarea parlamentelor, indiferent că e naţional, european în numirile şefilor de parchete. Nu sunt pentru. De aceea, mi-e greu să mă pronunţ. Dacă spun că nu e bine, atunci o să spună lumea că nu vrei pe Kovesi nu ştiu unde. Nu mă interesează până la urmă, fiindcă e o carieră profesională, e o instituţie europeană care încă nu funcţionează, va funcţiona probabil începând de anul viitor, ea s-a prezentat, oamenii au votat că astea sunt treburile acolo, să meargă”, a mai afirmat liderul UDMR.

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a transmis Guvernului român că Laura Codruţa Kovesi este candidatul susţinut de PE pentru postul de procuror-şef European.

„Laura Codruţa Kovesi este candidatul Parlamentului European pentru şefia Parchetului European. Ea are toate calităţile necesare pentru a face o treabă excelentă. Avem nevoie de mai multe femei exemplare precum Laura Codruţa Kovesi în posturi de conducere”, scrie Tajani, postând şi documentul adresat vineri lui George Ciamba, în calitate de preşedinte al Consiliului UE.

Echipa de negociere cu Consiliul pentru poziţia de procuror şef al Parchetului European va fi formată din trei persoane: Claude MORAES (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE, Ingeborg GRÄSSLE (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith SARGENTINI (Verzi, Olanda), vicepreşedinta comisiei LIBE. Echipa de negociere a Parlamentului urmează să discute cu Consiliul UE numirea noului şef al Parchetului European.

Negocierile se impun pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea.